Türkiye Kira Zamlarında Zirvede! Avrupa Ülkelerini Yüksek Fiyatlarla Geride Bıraktı

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi tarafından açıklanan konut satışı verilerine göre, Avrupa’da kira ve konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye oldu.

Türkiye genelinde ortalama kira fiyatları 3 bin 100 liraya yükseldi. Ülke genelinde 1000 TL altında konut satılan yalnızca 16 il kalırken, İstanbul’daki kira fiyatları ise cep yakıyor. Asgari ücretin üzerine çıkan kira fiyatları nedeniyle Türkiye, Avrupa genelinde en yüksek kiralık dairelere sahip olan ülke olarak zirvede yer alıyor.

TÜRKİYE YÜKSEK KİRALARDA AVRUPA BİRİNCİSİ

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi verilerine göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kira ücretleri 2021 yılında yüzde 1,3 ve daha sonra yüzde 10 arttı. Bu ülkelerdeki 10 yıllık genel ortalamaya bakıldığında kiralarda yüzde 16, satılık konutlarda ise yüzde 42’lik bir artış görülüyor.

Eurostat tarafından açıklanan verilere göre, 2021 yılında Avrupa’da konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. Tüm dünya enflasyonla mücadele ederken, enflasyon mağduru ülkelerden biri olan Türkiye’de konut fiyatları yüzde 42.5 oranında yükseldi. Türkiye’nin peşinden ise Çekya geliyor.

İki ülke arasındaki artış oranlarında uçurum olurken bu ülkeleri yüzde 14.6 ile Litvanya, yüzde 13.9 ile Hollanlda, yüzde 12.7 ile Estonya, yüzde 12.5 ile Macaristan ve yüzde 11.9 ile Lüksemburg takip ediyor. Listenin en sonunda ise yüzde -4,4 oranıyla Güney Kıbrıs alırken, konut fiyatlarının düştüğü tek yer olarak öne çıkıyor. 

Avrupa’daki kira fiyatlarındaki artışlara bakıldığında da yine zirvede yüzde 39.8 oranıyla Türkiye yer alıyor. Türkiye’den sonra yüzde 19.7 ile Çekya ve yüzde 16.1 ile Litvanya bulunuyor. 

Yukarı