Bakan Kurum: Fikirtepe’de 2 yıl içinde evine yerleşmeyen kimse kalmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi ile ilgili son durumu “Şu ana kadar tüm yapılan tahliye ve yıkımını tamamladık tüm adalarda ihalelerini yaptık hepsinde inşaat çalışmalarımız başladı projenin ilk etabı olan yeni Fikirtepedeki konutlarımızın bin 134’ünü tamamladık ve Fikirtepeli kardeşlerimize teslim ettik orada hayat başladı ” sözleriyle paylaştı.

Bakan Kurum, “Önümüzdeki yılın ortaları itibariyle önümüzdeki yıl etap etap ilk konutlarımızı teslim etmeye başlayacağız ve 2 yılın sonunda 11 bin bağımsız bölümü tamamlayacağız ve tüm vatandaşlarımızı yerine yerleştireceğiz evine yerleşmeyen tek vatandaşımız kalmayacak ve bu iki yıllık süreçte kiralarınız taşınma masraflarınız hesabınzıa yatacaktır” dedi.

Kentsel dönüşüm planlamaları 2007 yılına uzanan Fikirtepe’de birçok firmanın projeleri yarım bırakmış, bölge adeta harabeye dönmüştü.

Çalışmalar geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeleri devralmasıyla hızlanmıştı.

DÜĞÜM NASIL ÇÖZÜLDÜ?

1984 yılında Fikirtepe’de bulunan gecekondular yasalaştı.1991 yılında hak sahiplerine tapular dağıtıldı. Zaman içinde gecekondular binalara dönüştü.

2005 yılında özel proje alanı ilan edildi. 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından “Kentsel dönüşüm alanı” olarak belirlendi. 2008 yılında “Özel Proje Alanı” olarak planlanan bölgede 1/1000 ölçekli uygulama imar planı çalışmasına başladı.

2010 yılında 14 bin 629 yeni daire yapılması planlandı. Bu sayı daha sonra 35 bine çıktı. 2012’de 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çıktı. 2013’te Riskli alan ilan edildi.

2015’te Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projesi Meslek Odaları tarafından yargıya taşındı ve plan iptalleri başladı.

YENİ FİKİRTEPE NASIL OLACAK?

Yeni bir Fikirtepe için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Murat Kurum, “Yeni Fikirtepe’nin imarı açısında hedefleri ilan ettik. Bu Fikirtepe’nin içerisinde yeşil alanlar, vatandaşların faydalanacağı sosyal donatılar var. Bu Fikirtepe’de gençlerimiz ve çocuklarımız mutlu bir yaşam sürebilecekler. Çocuklarımız yarınlara çok daha umutla ve güvenle bakabilecekler.” şeklinde konuştu.

KONUTLAR NE ZAMAN TESLİM EDİLECEK?

Projenin son durumu hakkında da bilgi veren Bakan Murat Kurum, “Şu ana kadar Fikirtepe’de tüm yapıların tahliye ve yıkımlarını tamamladık. Ayrıca tüm adaların da ihalelerini gerçekleştirdik. Hepsinde de inşaat çalışmalarımız başlamıştır. Projenin ilk etabı kapsamında Fikirtepe’de 1134 konutun inşaatı tamamlanmış ve vatandaşlarımıza teslim edilmiştir. Gelecek yılın ortalarında da etap etap konut teslimleri yapacağız. 2 yılın sonunda 11 bin bağımsız bölümün inşaatı tamamlanmış olacak. Tüm vatandaşlarımızı yeni evlerine yerleştireceğiz. Bu proje İstanbul’un en prestijli projesidir.” dedi.

Yukarı