Ev almak oldukça önemli ve detaylı bir süreçtir. Süreç esnasında evin ne için aldığına mutlaka karar verilmeli, yapılan işlemler detaylıca incelenmelidir. Alım satım sırasında en ufak hata dahi hem satıcı hem de alıcı için birtakım risklerin oluşmasına sebebiyet verebilir.
Gerek doğru yatırım yapmak gerekse doğru yaşam alanı seçmek adına dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunur. Bu detaylar, evin değerinin belirlenmesinde bir ölçek olarak görülebilir. Bu nedenle doğru konutu satın alabilmek adına araştırma yapmak oldukça önemlidir.
Evin Ruhsatı Kontrol Edilmelidir
2014 yılında yürürlüğe giren kanunla beraber ruhsatı henüz alınmayan projelerin konut satışı yasak lakin çeşitli senet veya kaparo ile satış yapma vaatleri verilebilir. Bu vaatleri dinlemek oldukça tehlikelidir, mutlaka ruhsatı olan projelerden konut satın alınmalıdır. Aynı zamanda binaya ait iskan belgesi ve kat irtifakı belgesi de mutlaka olmalıdır.
Konutun Deprem Riski Sorgulanmalıdır
Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu ve her zeminin genç arazi olduğu unutulmamalıdır. Deprem kuşağında yer alan bir proje ise mutlaka “Zemin Etüt Raporu” incelenmelidir. Ayrıca olası bir deprem afeti için riskli konumda bulunan binalar kentsel dönüşüm kapsamına alınır, bu nedenle bilmeden riskli bir konut satın almak çeşitli problemlere yol açabilir.
Evin Tüm İpotek ve Haciz Kaydı Bilinmelidir
Satın alınan konut üzerinde ipotek veya haciz kaydının bulunması ciddi problemlere yol açabilir. Bir dairenin ipotek kaydının bulunması halinde müteahhit borcu olduğu için satışa çıkarılabilir. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak adına ipotek veya haciz kaydı olmayan evler satın alınmalıdır.
Sıfır Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yukarıda verilen tüm ipuçları, sıfır konut alımları için de geçerlidir ancak ek olarak sıfır projelerde şirket seçimi oldukça önemlidir. Kötü yorum atan ve olumsuz şikayetler alınan bir şirketten uzak durulmalı, başvurulabilecek tüm firmalar incelenmelidir.
Sıfır konut alımı esnasında ek masraflar çıkabilir bu nedenle rutubet durumu ve aidat ücreti mutlaka öğrenilmelidir. Aynı zamanda ön bilgilendirme formunda eve ait net ve brüt metrekareler yer alır. Dairenin hemen teslim alınmaması halinde teslim tarihi de sözleşmeye eklenmelidir.
Ev Alırken Cephe Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Kuzey ve güney cepheli evler, hem avantajlı hem de dezavantajlı olabilir. Güney cepheli evler kışın sıcak olurken yazın da çok sıcak olabilir. Aynı zamanda evin güney cephesi daima aydınlık ve ışık alan taraf olmaktadır. Kuzey cepheye sahip daireler daha uygun fiyatlıdır. Ancak yeteri kadar ışık almayabilir, bu nedenle yağış alan bölgeler kuzey cephesini tercih edebilir.
Mutlaka Okuyun: Tapuda Yazan Bilgiler Ne Anlama Geliyor?