6 Şubat Depremi, Çevre İllerin Kirasını Uçurdu! 

Residential homes in suburban neighborhood.

6 Şubat deprem felaketi sebebiyle evleri yıkılan vatandaşlar, barınma sorunu ile mücadele ediyor. Özellikle çevre illerde görülen kira artışları ekonomik olarak büyük sıkıntıya yol açmakta. Uzmanlar, çevre illerdeki kiraların dondurulmasını talep ediyor.  

Türkiye genelinde son bir yıl içerisinde kira fiyatlarında görülen yükselme, yaşanan deprem felaketi ile birlikte daha da artarak devam ediyor. Özellikle Ankara, Mersin, Elazığ, Kırklareli gibi illerde iki katından fazla bir artış olduğu görülüyor.  

Fahiş fiyat artışının devam etmesi halinde barınma krizinin büyük bir sorun teşkil edeceği ön görülüyor. Tapusor emlak uzmanları, yetkililere seslenerek emlak odaları ile birlikte çalışarak önemlerin alınması hususunda uyarılarda bulundu. Depremzedelerin en çok sığındığı illerden biri olan Mersin, kira artışlarının en çok görüldüğü illerden biri. 

Yakın illerdeki emlak odaları örgütlenerek fahiş fiyatlara önlem almaya çalışıyor, ortak kararlar alarak fiyatları baskılamaya yönelik çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara Emlakçılar Odası’ndan gelen bilgiye göre Ankara depremzedelerden komisyon almıyor fakat kira artışları yükselişini sürdürüyor.  

Tapusor Genel Müdürü Şevki Çatladı, yoğun göç dalgalarını işaret etti ve illerin alt yapısı ve konut ihtiyacına yönelik endişelerini dile getirdi. Çözüm önerisi olarak da boş evlerin mutlaka faaliyete geçmesi yönünde açıklamalar yaptı. Mevcut düzende %25 sınır mevcut olsa da ev sahiplerinin kural ihlali yaptığı ve vatandaşların zor durumda kaldığı görüldü.  

Mutlaka Okuyun: Kira Artışına Yüzde 25 Zam Anayasaya Aykırı Mı?

Yukarı