Emlak Danışmanlarının Gözünden 2021 Yılı

Türkiye’nin emlak bilgi bankası Tapusor.com olarak dataya, analize, bilimsel verilere ve teknolojiye ne kadar önem verdiğimiz tüm sektör paydaşları tarafından bilinmektedir. Bu hususta gösterdiğimiz hassasiyetle birlikte emlak sektörü adına çok iyi biliyoruz ki; bölgesine hakim, belli bir gayrimenkul tipinde uzmanlaşmış emlak danışmanları olmadan sağlıklı bir gayrimenkul ticareti yapmak pek mümkün değil. Emlak sektörünün layıkıyla işleyebilmesi için düzenlenebilir, ölçülebilir ve şeffaf bir zemine oturtulması gerektiğini her mecrada dile getirdik. Sahadan veri – Sahaya veri anlayışıyla yola çıkarak geçtiğimiz günlerde yayınladığımız ve Posta Gazetesi aracılığıyla kamuoyuna duyurduğumuz Türkiye Geneli Satılık Konut Endeksleri raporumuzla ilgili Tapusor Dijital Ofis üyelerimizin görüşlerini aldık ve 2021 yılını nasıl geçirdiklerini sorduk.

Nahide Cömert – Re/Max Nokta (Marmara Bölgesi)

Dolar kuruna bağlı olarak fiyatların artmasına rağmen satışlar durmadı. Deniz kenarına ve sakin bölgelere olan talep gün geçtikçe artıyor. Pandemi döneminde insanlar evlere mahkum olunca yatırımın yönü de bu alanlara doğru kaydı. İnsanlar yatırım araçlarındaki ön görülemez dalgalanmalar nedeniyle tekrar gayrimenkule yüzünü döndü. Özellikle tarla ve arsalara ilgi artıyor. Tarla vasfındaki yerler uygun fiyatları nedeniyle tercih ediliyor ve imar bekleniyor. Bu alanlara yapılan yatırımlarda miras algısı önemli bir yer tutuyor. Vatandaş çocuklarına bırakacak bir yer almak istiyor.

Aytuğ Türkeköle – Keller Williams Martı (Ege Bölgesi)

İzmir’de Çeşme ve Foça gibi tatil bölgelerinde ciddi talep artışı var. Bazı bölgelerde, özellikle villa ve müstakil bahçeli konutlarda %100’e varan artış yaşandı. Son zamanlarda şehir merkezinden uzak, zemini sağlam bölgeler özellikle tercih ediliyor. İzmir’in merkez ilçelerinde de deprem korkusu talepleri yönlendiriyor. Yaşanan deprem sonrası markalı konutlar ve siteler ilgi görmeye başladı. Bu dönemde eski binaların satış süreleri uzadı. Ancak döviz kurunda yaşanan artış bu mülklerin geç de olsa satışının gerçekleşmesini sağladı.

Selman İyigün – Emor Gayrimenkul (Karadeniz Bölgesi)

Döviz kurundan dolayı emlak sektörü 2021 yılını genel itibariyle hareketli geçirdi. Gurbetçi vatandaşlar Ordu’ya, körfez ülkelerinden gelenler Trabzon’a yöneldi. Kendi dinamikleri içerisinde çarklarını döndüren Samsun’da ciddi değer artışları söz konusu. Yapılan incelemelerde sektörün genel trendi Karadeniz bölgesinde de görülmektedir.

Adnan Çıplak – Nas-a Gayrimenkul (Akdeniz Bölgesi)

Fiyatların yüksek ve dengesiz olması piyasayı doğrudan etkiliyor. Fiyatlar her zamankinden fazla bir artış gösterdi. 2022’nin ilk 6 ayı içerisinde %10’luk bir artış daha bekliyorum. Bu artışla birlikte fiyatların ve piyasanın oturacağını düşünüyorum. Yazlık bölgelere ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle yabancıya konut satışlarında ciddi kıpırdanmalar var. Vatandaşlık almak için yalnızca konut yatırımı değil, arsa yatırımları da gerçekleştiriyorlar.

Muharrem Uçar – Zirve Emlak (İç Anadolu Bölgesi)

Genel itibariyle markalı konutlar ve site yapılanmaları tercih ediliyor. Pandemiyle birlikte inşaatların durması büyük sorun teşkil etti. Yaşanan artışlar dövizle ilgili gibi görünse de asıl neden konut arzının sınırlı sayıda olmasından kaynaklanıyor. Eğer yeni inşaat alanları açılır ve inşaat sektörü yeniden canlanırsa piyasa önümüzdeki yıllarda dengeye oturacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir