2021 Yılı Konut Piyasasına Yazlık Bölgeler Damga Vurdu

Türkiye’nin emlak bilgi bankası Tapusor.com olarak Teknopark ortamında geliştirdiğimiz ve emlak sektörünün en büyük veri havuzu üzerinden yaptığımız AR-GE çalışmalarını tamamladık. Mimar, mühendis, şehir plancısı gayrimenkul geliştiricisi, tasarım ve iletişim uzmanlarımızla multidisipliner çalışma ortamında hazırladığımız ve ‘Türkiye Satılık Konut Değer Endeksi (2021) adını verdiğimiz çalışma çıktılarını Posta Gazetesi’ne özel olarak paylaşarak kamuoyuna duyuruyoruz. 

Kaynak:Tapusor.com

Çeşme ve Beşiktaş Arasında Kıyasıya Yarışı

Tapusor.com olarak 30 büyükşehirde 298 ilçeyi mercek altına aldığımızda konut metrekare değeri en yüksek ilin 8.097 TL ile Muğla olarak tespit ettik. Araştırmaları ilçe bazlı sorgulamalarla analiz ettiğimizde Türkiye’nin metrekrare değeri en yüksek ilçesinin 25.724 TL ile Çeşme olduğu belirledik.

Tapusor.com Genel Müdürü Şevki Çatladı raporla ilgili açıklamalarda bulundu.

2021 yılına girdiğimizde konut metrekare değeri en yüksek ilçe Beşiktaş’tı. Nisan ve Mayıs aylarına kadar birinciliği elinde tutan Beşiktaş, üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacağını duyurması, artan göçler, memur atamaları ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasıyla birlikte Beşiktaş, Sarıyer, Bakırköy, Kadıköy gibi ilçelerde ciddi fiyat artışları yaşandı. Ancak bu durum 15 Temmuzda başlayan resmi tatil izinlerinin kurban bayramıyla birleşmesi sonucu uzayan yaz tatilleriyle terse döndü. Çeşme başta olmakla birlikte Bodrum, Kaş, Datça ve Foça ilçelerinde %60’lara varan değer artışları yaşandı

Tapusor.com Genel Müdürü Şevki Çatladı

Pandemiyle Birlikte İnşaat Durunca Fiyat Arttı

Yaşanan değer artışını üst üste gelen ve biriken taleplere yanıt verecek yeterli konut stoğunun bulunmaması olarak açıklayan Şevki Çatladı: “Pandemiyle birlikte sıfır konut üretimi yani inşaatlar durma noktasına geldi. Hal böyle olunca biriken talepleri karşılamak için mevcut konut stoğu yeterli olmayınca fiyatlar yukarıya doğru fırladı. Bu durum hem satılık hem de kiralık gayrimenkuller için söylemek mümkün. 2021 yılı geneline baktığımızda yapı ruhsat izinlerinin, yapı kullanım izinlerinden fazla olduğunu görüyoruz. Özellikle yılın ilk yarında yapı ruhsatı izni başvurularında ciddi bir düşüş gözlemleniyor. Yılın sonuna doğru harekete geçebilen gayrimenkul imalatçıları birkaç yıl içerisinde piyasaya süreceği yeni ve sıfır konutlarla fiyatların ve talep artışının dengelenmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

5 Büyükşehir Satılık Konut Değer Endeksi

Türkiye nüfusunun %35’ine tekabül eden 5 Büyükşehirde (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya) satılık konut metrekare değeri en fazla artan il Antalya oldu. Yazlık turizm bölgelerinin ön plana çıktığı 2021 yılında %36 değer artışı yaşayan Antalya’dan sonra %27 değer artışı ile İzmir geliyor. Ankara, Bursa ve İstanbul dikkat çeken değer artışlarıyla 2021 yılını tamamladı. 

Marmara Bölgesi Satılık Konut Değer Endeksi

İstanbul’u dışarıda bıraktığımızda Marmara Bölgesi’nde bulunan büyükşehirler incelendiğinde en fazla değer artışı %29 ile Sakarya’da yaşandı. Sakarya’yı %25 değer artışıyla Tekirdağ ve %20 değer artışıyla Kocaeli takip ediyor. 

Ege Bölgesi Satılık Konut Değer Endeksi

İzmir’i dışarıda baktığımızda Ege Bölgesi’nde bulunan büyükşehirler incelendiğinde 2021 yılının en fazla değer kazanan ili Muğla karşımıza çıkıyor. %47’e varan değer artışı yaşayan Muğla’dan sonra bir diğer tatil bölgesi olan Aydın %36 değer kazandı. Manisa %27, Balıkesir %26 ve Denizli %24 değer artışı yaşadı.

Akdeniz Bölgesi Satılık Konut Değer Endeksi

Antalya’yı dışarıda bıraktığımızda Akdeniz Bölgesi’nde bulunan büyükşehirler incelendiğinde birbirine yakın değer artışları göze çarpıyor. En fazla satılık konut metrekare değer artışı yaşayan il %35 ile Mersin olurken %34 değer artışıyla Adana, %32 değer artışıyla ile Hatay ve Kahramanmaraş illeri sıralanıyor.

İç Anadolu Bölgesi Satılık Konut Değer Endeksi

İç Anadolu bölgesinde yer alan büyükşehirleri mercek altına aldığımızda Konya ilinin önemli bir atak yaptığını görüyoruz. %30 değer kazanan Konya’yı %25 değer artışı ile Eskişehir ve %24 değer artışıyla Kayseri takip ediyor.

Karadeniz Bölgesi Satılık Konut Değer Endeksi

Karadeniz bölgesinde yer alan büyükşehirleri incelediğimizde en fazla değer kazanan il %29 ile Samsun oldu. Karadeniz bölgesindeki diğer büyükşehirlerle aradaki farkı ciddi bir şekilde açan Samsun’dan sonra en fazla değeri artan il %19 ile Trabzon ve %16 ile Ordu ili geliyor. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Satılık Konut Değer Endeksi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2021 yılı konut değer artışı yaşayan iller dikkat çekiyor. Şanlıurfa ve Gaziantep arasında yaşanan rekabet konut fiyatlarına da yansımış durumda. %39 değer artışı yaşayan Şanlıurfa, Muğla’dan sonra en fazla değer artışı yaşayan ikinci şehir oldu. Şanlıurfa’yı %36 değer artışıyla Gaziantep, %29 değer artışıyla Diyarbakır ve %19 değer artışıyla Mardin takip ediyor.

Doğu Anadolu Bölgesi Satılık Konut Değer Endeksi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Malatya ve Van arasında kıyasıya yarış sürüyor. Tüm yılı değer artışı açısından önde götüren Malatya’yı 2021 yılı sonunda yaptığı atakla Van yakalamayı başarsa da henüz geçemiyor. Malatya %25,1 değer artışıyla yılı kapatırken Van şehri %24,9 değer artışı gösterdi. Van ve Malatya illerini takip eden Erzurum ilinde değer artışı %13 ile sınırlı kaldı.

One thought on “2021 Yılı Konut Piyasasına Yazlık Bölgeler Damga Vurdu

Comments are closed.

Yukarı