Dünyanın en uzun orta açıklı asma köprüsü olan Çanakkale 1915 Köprüsü açıldı. Toplam 4608 metre uzunluğunda, 2023 metre orta açıklığa sahip 313 metre kule yüksekliği bulunan ve Malkara – Çanakkale güzergahını birbirine bağlayan Çanakkale 1915 Köprüsü ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını bu yazımızda açıklıyoruz.
Proje Adı | Kınalı – Tekirdağ – Çanakkale – Savaştepe Otoyolu Projesi, Malkara – Çanakkale (1915Çanakkale Köprüsü Dahil) Kesimi İşi (1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu) |
---|---|
İdare | T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) |
Müşavir | TEKFEN Mühendislik A.Ş. – T Engineering International SA Ortak Girişimi |
Görevli Şirket | Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. (ÇOK A.Ş.) |
İhale Tarihi | 26/01/2017 |
---|---|
Uygulama Sözleşmesi İmza Tarihi | 21/03/2017 |
Uygulama Sözleşmesi Yürürlük Tarihi | 16/03/2018 |
Sözleşme Süresi | 16 Yıl 2 Ay 12 Gün |
Toplam Yatırım Tutarı | 10.354.576.201,85 Türk Lirası (2016) |
Türkiye’nin mega projeleri arasında gösterilen Çanakkale 1915 Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ’ın Malkara ilçesi ile Çanakkale’nin Lapseki ilçesini birbirine bağlıyor. Yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki köprüyle birlikte toplam 88 kilometrelik otoyol ve 13 kilometrelik bağlantı yolları bulunmaktadır.
Çanakkale Köprüsü’ne 6 adet kavşakla birlikte giriş ve çıkış sağlanabilecek. Bu kavşakların 4’ü Avrupa Kıtası’nda 2’si ise Asya Kıtası’nda bulunmaktadır. Avrupa kıtasındaki kavşaklar Malkara, Kavakköy, Güneyli ve Gelibolu’da bulunurken Asya kıtasındaki kavşaklar Lapseki, ve Umurbey köy ve ilçelerinde bulunmaktadır.
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ’ın Malkara ilçesi ile Çanakkale’nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan ve yaklaşık 5 km’lik 1915Çanakkale Köprüsü’nü de içeren 88 km’lik otoyolu ve 13 km’lik bağlantı yollarını kapsamaktadır.
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu’na giriş ve çıkışlar 6 adet kavşaktan gerçekleşecek. Bu kavşaklar Avrupa yakasında Malkara, Kavakköy, Güneyli ve Gelibolu; Asya yakasında Lapseki ve Umurbey köy ve ilçelerine yakın noktalardadır.
1915 Çanakkale Köprüsü Avrupa yakasında Gelibolu ilçe merkezinin 10 km güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya yakasında Lapseki ilçesini birbirine bağlayacak. 2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ve 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam uzunluğu 4.608 metre olacak şekilde projelendirilerek inşa edilmektedir.
Çanakkale Boğazı’nın daha dar kısımlarının Gelibolu Yarımadası’nın daha güneyinde yer alması ve bu alanların hem doğal hem de tarihi olarak büyük öneme sahip olması bu süreçte en önemli unsurlardan biri olmuştur.
1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi için 10 farklı ülkeden 25 finansal kuruluşun taraf olduğu kredi sözleşmeleri 16 Mart 2018 tarihinde imzalanmış, 2018 Mart ayında Proje’ye 2,265 milyar EUR tutarında beş yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadeli kredi sağlanmıştır. Kredinin yüzde 70’lik kısmı 19 yabancı banka ve finans kuruluşu, yüzde 30’luk kısmı ise Türk bankaları tarafından sağlanmıştır.
Uluslararası proje finansman standartlarında yapılandırılan kredi paketi, Export Credit Agency (ECA) ve İslami finansman yöntemlerini de içeren 8 farklı kredi diliminden oluşmaktadır. Koreli ihracat kredi destek kuruluşları KEXIM ve KSURE, 1 milyar EUR tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye’deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketi ile finansmanda yer alırken, Danimarka ihracat kredi destek kuruluşu EKF ve İslam Kalkınma Bankası’na bağlı İhracat Kredisi ve Yatırımların Sigortası Kuruluşu ICIEC de finansmanda yer almıştır.
1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nin temel atma töreni Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 18 Mart 2017’de Çanakkale’de gerçekleştirildi. Yatırım bedeli finansman maliyetleri dahil 3 milyar Euro’nun üzerinde olan köprünün sözleşme kapsamında 16 Eylül 2023 tarihine kadar tamamlanması öngörülmesine rağmen 18 Mart 2022 tarihinde açılması bekleniyor.
1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında ihale edildiğinden, Proje’nin yapımı ve işletmesi Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. (ÇOK A.Ş.) tarafından verilen teklif süresince gerçekleştirilecek, bu süre sonunda Köprü ve Otoyol Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilecektir.
18 Mart 2022 yılında hizmete açılması hedeflenmektedir. Projenin yapım dahil toplam süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olup, bu süre sonunda 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilecektir.
Proje kapsamındaki kamulaştırma işlemleri T.C. Kamulaştırma Kanunu’na uygun olarak Karayolları Genel Müdürlüğü (Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü) tarafından gerçekleştirilmektedir. Araziniz özelindeki bilgiler için Bursa’daki Karayolları Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü ile Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde kurulan kamulaştırma ofislerine arazi sahibi olarak bizzat başvurmanız gerekmektedir. Bu ofislerin adresleri aşağıda verilmektedir.
Karayolları Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü Armutköy Mah. No: 22 Osmangazi/BURSA Gelibolu: Yazıcızade Mah. Damla Sitesi C Blok D: 13 Gelibolu/Çanakkale Lapseki: Gazisüleymanpaşa Mah. Onur Cad. No: 15 Lapseki/Çanakkale
Proje’nin kamulaştırma bedelleri ilgili kanun ve yönetmelikler doğrultusunda birçok farklı kriter (Arazi türü, imar durumu, ekili ürün, müştemilatlar vb.) dikkate alınarak belirlenmektedir. Kamulaştırma sürecine ilişkin detaylı bilgiye internet sitemizin sürdürülebilirlik bölümündeki Kamulaştırma Bilgi Rehberi belgesinden ulaşabilirsiniz.
Tapusor gayrimenkul alım, satım ve kiralama işlemlerini bilinçli bir şekilde yapabilmeniz için büyük veri havuzunu ve yapay zeka teknolojilerini kullanıma açıyor. Gayrimenkul ticareti yapmak için kritik kararlar almanız gerekir. Bu süreçte sizlere yardımcı olacak akıllı bir asistana ihtiyacınız var. Tapusor, gelişmiş teknolojik altyapısı ile günler süren çalışmalarınızı saniyeler içerisinde çözüme kavuşturmaktadır.