Tarla Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Tractor preparing the land for planting

Tarım amaçlı hizmet veren ve imarsız arsa olarak bilinen toprak alanlarına tarla adı verilir. Söz konusu alanlar üzerinde yapılaşma kısıtlıdır veya yasaktır. Yalnızca tarım esnasında konaklamaya yönelik basit yapıların yapılmasına izin verilmektedir.  

Tarla kapsamı içerisinde zeytinlik, bağ, bahçe gibi ekim dikim yapılan alanlar da dahil edilir. Tapuda “tarla” ibaresi bulunan arsaların %5 oranında yanı 250 metrekare imar affı olduğu bilinmelidir. Bu yapılar maksimum iki katlı olabilir. 

Fiyat ve değer artışı açısından çok cazip bir gayrimenkul aracı olarak görülse de alım esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. 

Alımı Planlanan Arsanın Yakından Görülmesi 

Yatırım esnasında olumsuz durumlar yaşamamak adına araziyi yerinde görmek oldukça önem arz eder. Aynı zamanda başka birisine satılmaması adına parsel sorgulaması yapmak ve adresin doğruluğunu tespit edebilmek için yerinde görmeye mutlaka gidilmelidir. 

Alıcıların gerekli araştırma ve incelemeleri yapmaması sonucu dolandırılmak gibi olumsuz olaylar yaşanabilmektedir. Maddi manevi herhangi bir zarar görmemek adına arazi yakından incelenmelidir. 

Metrekare Bazında Fiyat Araştırması Yapmak 

Arsa alıcıları rakip tarlalar arasında mutlaka fiyat araştırması yapmalıdır. İstenilen ölçekteki diğer tarlalar arasında fiyat mukayesesi yapılarak doğru değer belirlemek gerekir. Piyasa araştırma tavsiyesi ise ücreti az ama parseli büyük olan arsaların seçilmesidir.  

Konuma Önem Vermek 

Alınacak yerin ilerleyen zamanlarda daha da değerlenmesi hususunda ön görü sahibi olabilmek adına konumuna dikkat edilmelidir. Aynı zamanda sit alanında veya sel bölgesinde olmamasına dikkat edilmelidir.  

Tapu Araştırması Yapmak 

Bölgenin alındığına dair resmi belge tapu olduğu için, ipotek veya haciz durumları konusunda titiz davranılmalıdır. Tapu üzerinde herhangi bir şerh olmadığından emin olunmalıdır. Ayrıca hisse durumu da satıcı vasıtasıyla öğrenilmelidir. Arazinin hisseli olma durumu, olası bir vefat durumunda mirasçılar tarafından yıpratıcı bir süreç yaşanmasına yol açabilir. 

Satın Alınacak Alanın Şekline Dikkat Etmek 

Şekilsiz veya orantısız araziler değerinden düşük bir şekilde değerlendirilir. Fazla uzun, dağınık olan alanlar tercih edilmemelidir. Herhangi bir yeri yola bakan tarlalar oldukça kıymetli olarak kabul edilebilir. Toprak verimliliği de ileride değerini arttıracak unsurlardan biri olarak kabul edilebilir.  

Yukarı