Konut Fiyatlarındaki Artışın Nedeni Yabancıya Satış Mı?

Hazır dairelerin yabancılara daha yüksek fiyata satılması, fahiş fiyat oluştu iddialarına neden olmuştu. Peki söylendiği gibi yüksek fiyatların nedeni yabancılara konut satılması mı?

Basında yer alan açıklamalarda yabancıların 250 bin dolara alacakları gayrimenkuller ile vatandaşlık hakkı elde etmelerinin onlar için çok cazip olduğu vurgulandı. 

Birçok yabancının bu durumu kullandığı vurgulanırken ev sahiplerinin de satış tercihlerini yabancılardan yana kullandıkları öne sürülmüştü. Bu kapsamda ilan edilen son verilerde İstanbul Ümraniye’de 2+1 ev almanın maliyeti ile Miami’de villa almanın maliyetinin eşit olduğu açıklanmıştı. Konut sektöründe oluşan fahiş fiyatların nedenleri arasında gösterilen yabancılara konut satışına ilişkin Çevre Bakanı Murat Kurum açıklamalarda bulunarak iddiaları değerlendirdi. 

“YABANCILARA KONUT SATIŞI FİYATLARI YÜKSELTMİYOR”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum televizyon ekranlarında basında yer alan bu iddiaları değerlendirdi. Kurum ilk olarak yabancılara satılan konutlara ilişkin rakam verdi. Yabancılara konut satışının ortalama 30 bin ile 40 bin arasında olduğunu ifade eden Bakan Kurum son yıl verilerini açıkladı. Geçen sene 1.5 milyon konut satışı olduğunu bu sayıdan sadece 59 bininin yabancılara yapıldığını aktaran Çevre Bakanı Kurum bu rakamın yüzde 3’lük bir marj olduğunu aktardı. 

Murat Kurum konuşmasında konuya dair “Son 5 yıla baktığımızda 40-50 bin yabancıya satış söz konusu. Bu sene 1,5 milyon satış içinde 59 bin yabancıya konut satışı gerçekleşti. Geçen seneki satış bir önceki yıllara göre abartılacak bir artış değil. Yüzde 3’lük bir marj, bahsettiğimiz konutlardaki fiyat artışına bir etkisi yok.” ifadelerine yer verdi. 

400 Bin Dolar Oldu

Murat Kurum ayrıca 250 bin dolara ev alınması halinde sağlanan vatandaşlık hakkı uygulamasında düzenlemeye gidildiğini söyledi. Bu rakamın artırıldığını ifade eden Bakan Murat Kurum “Dün Kabine’de Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yabancılara vatandaşlık için konut satışını 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkardık. Niye? Konut maliyetleri arttı, fiyatlar arttı. Bu artışla birlikte vatandaşlığında artışı olması gerekiyordu, biz de yaptık.” açıklamasında bulundu. 

Yukarı