Big Data ile 2021’e Bakış

2021 yılına başlarken hiç kimse, gayrimenkul piyasasının bu kadar çalkantılı ve her an değişen dinamiklere sahip olacağını tahmin etmiyordu. Göç dalgası, yüz yüze eğitim, memur atamaları, kentsel dönüşüm aslında beklenen ve öngörülebilir etkenlerdi. Ancak yılın sonlarına doğru doların ani artışı; diğer sektörlerin aksine gayrimenkulde iç piyasayı olumlu etkilerken, dolarda yaşanan ani düşüş herkesin konumunu korumasına neden oldu.

AR-GE Çalışmalarımızla Gelişmelerin Etkilerini Ortaya Çıkardık

Gayrimenkul sektöründeki öngörülemeyen durumlar bize; big data (büyük veri), yapay zekâ ve teknolojinin desteğiyle güncel bilgi ve takip ihtiyacını daha net hissettirdi. Bu denli karmaşık psikolojik durumların sektöre nasıl bir etki yaptığını anlamak için Türkiye’nin en kapsamlı proptech uygulaması olan Tapusor çatısı altında durumun etkilerini araştırmaya başladık.

Teknopark ortamında birbirinden değerli uzmanlarla başlattığımız AR-GE çalışmaları bizlere, yazlık bölgeler ile merkez ilçelerde yaşanan rekabeti çok net bir şekilde gösteriyor.

Türkiye’nin Metrekare Birim Fiyatı En Yüksek İlçeleri

Yılın ilk yarısında arzın sınırlı olması, memur atamalarının başlaması, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin hızlanması ve göç dalgasının artmasıyla Beşiktaş, Sarıyer, Bakırköy ve Kadıköy gibi merkez lokasyonlar; Türkiye’nin metrekare birim fiyatı en yüksek ilçeleri olarak ön plana çıktı.

2021 yılına girdiğimizde konut metrekare değeri en yüksek ilçe Beşiktaş’tı. Nisan ve mayıs aylarına kadar birinciliği elinde tutan Beşiktaş ile birlikte; Sarıyer, Bakırköy, Kadıköy gibi diğer merkez ilçelerde de ciddi değer artışları yaşandı. Bu durum, 15 Temmuzda başlayan resmî tatil izinlerinin kurban bayramıyla birleşmesi sonucu uzayan yaz tatilleriyle tersine döndü.

Yeterli Konut Stokunun Bulunmaması, Değer Artışını Tetikledi

12 aylık zaman dilimlerinde 30 büyükşehir, 298 ilçede yaptığımız araştırmalar bize 15 Temmuzda başlayan ve Kurban Bayramı’yla birleşen 9 günlük tatil esnasında yazlık bölgelerde önlenemez bir değer artışını gösteriyor. Rakamsal veriler üzerinden konuşmak gerekirse Çeşme başta olmak üzere; Bodrum, Kaş, Datça ve Foça ilçelerinde %80’lere varan değer artışları yaşandı. Yaşanan değer artışını, üst üste gelen ve biriken taleplere yanıt verecek yeterli konut stokunun bulunmaması iyice tetikledi. Pandemiyle birlikte sıfır konut üretimi durma noktasına geldi. Biriken talepleri karşılamak için mevcut konut stoku yeterli olmayınca fiyatlar yukarıya doğru fırladı. Bu durumu hem satılık hem de kiralık gayrimenkuller için söylemek mümkün.

Vatandaşlar Ticaretten Geri Kalmadı

Yaz tatili dönüşü trend yukarı doğru ivmelenmişken dolar kurunda yaşanan değer artışı, gayrimenkul sahibi olmak isteyen vatandaşları cesaretlendirirken mülk satışı yapmak isteyen vatandaşları da yerini doldurabileceği piyasa değerlerinde satışa sevk etti. Her iki durumda da vatandaşlar ticaretten geri kalmadı.

2021 Genelinde Yapı Ruhsat İzinleri, Yapı Kullanım İzinlerinden Fazla

2021 yılı geneline baktığımızda yapı ruhsat izinlerinin, yapı kullanım izinlerinden fazla olduğunu görüyoruz. Özellikle yılın ilk yarısında yapı ruhsatı izni başvurularında ciddi bir düşüş gözlemleniyor. Yılın sonuna doğru harekete geçebilen gayrimenkul imalatçılarının, birkaç yıl içerisinde piyasaya süreceği sıfır konutlarla fiyat ve talep artışının dengelenmesine katkı sağlayacaklarını düşünüyoruz.

Yukarı