Deprem, ülkemizin genç arazi olması nedeniyle sıkça karşılaşılan doğal afetlerden birisidir. Ülke sınırları içerisinde bulunan birçok şehir, fay hatlarının üzerinde bulunabilmektedir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam sürülebilmesi adına planlı ve uyumlu yapılar inşa edilmektedir.
Yaşam alanları üzerinde yapılan ihmaller, olası afetlerde ölüm riskini de beraberinde getirmektedir. Doğru konut alanını seçmek için deprem riskini öğrenmek gerekir. Satın alma veya kiralama öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur.
Binanın Yaşı Öğrenilmelidir
Her yıl yapı yönetmelikleri güncellenir ve bu yönetmeliklerin tarihi binanın yaşını verir. 1999 depreminin ardından tüm binaların depreme uyumlu olacak şekilde dayanıklı yapılması zorunlu tutulmaktadır. 1999 ve öncesi yapılan binalarda yaşanması tavsiye edilmez. Yapıların yaşlarının daha genç olması, deprem yönetmeliklerine daha uyumlu olabilmektedir.
Binanın Zemin Durumu Araştırılmalıdır
Dolgu araziler veya dere yataklarındaki arsalar, deprem afetine karşı daha savunmasız durumda kalabilmektedir. Sert ve kayalık temele sahip binalar daha sağlam, daha dayanıklı görülmektedir. Aynı zamanda bina altından geçen veya biriken yeraltı suları da tehlike olarak görülür. Yeraltı suları inşaat esnasında çekilip alınsalar da ileride yeniden çıkıp birikerek bina temeline zarar verebilir. Ayrıca inşaat zamanında kullanılan malzemelerin kalitesi ve yeniliği de son derecede önemlidir.
Onaylanan Projeye Uygunluğu Kontrol Edilmelidir
Konut alanları, inşa edilmeden evvel bir projeye tabi tutulur ve proje üzerinden inşa edilmek üzere onay alır. Yapının onaylanan projeye sadık kalması oldukça önemlidir. İzinsiz bir şekilde kaçak kat çıkmak, asansör kurmak, uygunsuz bir şekilde kolun kesmek çeşitli risklere sebebiyet verebilir. Bu tarz olumsuz durumlarda mutlaka bir uzmana danışmalı ve daima projeye sadık kalınan yapılar tercih edilmelidir.
Kiriş ve Kolonlar Test Edilmelidir
Yaşamaya başlamadan önce konutu yakından görerek kolon ve kirişler hakkında bilgi sahibi olunabilir. Olası bir çatlak veya kırık, binanın sağlamlığı hakkında bilgi verebilir. Kolon veya kirişleri kırık olmayan binalar kesin sağlamdır denemez, en doğru risk tespiti, uzmanlar tarafından yapılan testler vasıtasıyla yapılabilir.
Yapı İçerisindeki Rutubet Durumu İncelenmelidir
Konut içerisindeki rutubet durumu, su yalıtımının uygun olmadığı anlamına gelebilir. Özellikle bina temeline yakın yerde bulunan bodrum kattaki dairelerde rutubet oluşumu, taşıyıcı sisteme büyük zarar verebilir. Binanın afetlere karşı güvenlik riskini arttırabilir.
Ayrıntılı bilgi için Risksor uygulamamızı mutlaka indiriniz.
Mutlaka Okuyun: Deprem İzolatör Kullanımı Gün Geçtikçe Artıyor