Demir Fiyatları Durdurulamıyor! İnşaat Sektörü Zora Düştü

İnşaat demiri ton fiyatı zam üzerine zam görmeye devam ederken fiyatlardaki yükseliş Nisan ayında da devam etti. Demir, çimento ve hazır beton fiyatları başta olmak üzere inşaat malzemelerine gelen rekor zamlar kentsel dönüşüm projelerini de olumsuz etkiledi.

Müteahhitler uzun süredir inşaat maliyetlerinde yaşanan zam krizinden şikayetçi olurken yaşanan durum rakamlara da yansımaya devam ediyor. Henüz 1 ay önce 5 Mart 2022 tarihinde 14 bin 600 TL seviyesinden piyasaya satışa sunulan inşaat demiri fiyatına aradan geçen 30 günlük süre zarfında 3 bin liraya yakın zam geldi. 

İnşaat sektörünü durma noktasına getiren zamlar neden ile pek çok şantiyede zorunlu olarak iş yavaşlatma uygulanırken müteahhitler önlerini göremedikleri için yeni projelerini zorunlu olarak ertelemişlerdi. Çimento ve hazır beton fiyatları kadar müteahhitler inşaat demiri fiyatlarına gelen zamlardan da şikayetçi olmuş, hatta geride bıraktığımız Haziran ayında pek çok şantiyede zamları protesto etmek için 15 günlük iş bırakma eylemi düzenlenmişti. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM YAVAŞLADI!

Son 2 senelik zaman dilimi içerisinde inşaat demiri fiyatlarına yüzde 359, çimento fiyatlarına yüzde 235 ve tuğla fiyatlarına yüzde 154 zam gelmesi şantiyelerde büyük bir maliyet krizi yaşanmasına neden oldu. Müteahhitler gelen zamlar nedeni ile artık şantiyelerde iş yapamaz hale geldiklerini belirterek isyan bayrağı açarken evini zamanında teslim alamayan vatandaşta mağdur oldu.

Konu hakkında açıklama yapan Kentsel dönüşüm uzmanı avukat Şenol Saltık “Son dönemde kentsel dönüşüm davalarında ciddi bir artış gözleniyor. İnşaat maliyetlerinin artması, müteahhitlerin taahhütlerini yerine getirememesi veya kat maliki kaynaklı birçok dava ile karşılaşıyoruz” diyerek başvuruların arttığını söyledi.

DEMİR FİYATLARINDA SON DURUM NE?

İnşaat demirinin ton fiyatı da yaşanan süreçte olumsuz etkilenirken ne yazık ki zamlar pek çok müteahhidi zor durumda bırakmaya devam ediyor. Demirin ton fiyatı üzerinden henüz 1 ay geçmişken ton başına nerede ise 3 bin liraya varan zam görürken çimento ve hazır beton fiyatlarında yaşanan yükselişin daha fazla olması nedeniyle şantiyelerde müteahhitler iş yapamaz hale geldi. 

DEMİR FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Demir fiyatlarında emtia krizi yakından takip edilirken dış piyasada Rusya Ukrayna savaşı, Çin’in uygulayacağı kota ve iç piyasada da dolar kuru önemli etkenler olarak takip edilecek. Dolardaki yükselişin sürmesi halinde fiyatlarda sert yukarı yönlü hareketlilik olabileceği belirtiliyor. 

Yukarı