Türkiye ve dünyanın en büyük orta açıklığına sahip 1915 Çanakkale Köprüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devlet erkanının katıldığı törenle 18 Mart 2022 Cuma günü resmen faaliyete girdi. Köprüde bulunan gizli sembollerin ne anlma geldiği merak konusu oldu. İşte detaylar…
1915 Çanakkale Köprüsü her bir teknik özelliğiyle de farklı anlamlar taşıyor. Köprünün isminin başındaki 1915 birinci dünya savaşının en kanlı, en ibretlik en canhıraş mücadelelerine sahne olan Çanakkale’de Deniz Zaferi’ni kazandığımız yılı, kule yüksekliği 318 metre de; Mart ayının 18’ini ifade ediyor.
İşte detaylar…
Çalışmalarına 4 yıl önce başlanan 1915 Çanakkale Köprüsü 18 Mart 2022 Cuma günü Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete girdi. Köprünün geçiş ücreti 15 euro+KDV şeklinde açıklandı. Köprü geçişlerinin bir hafta boyunca ücretsiz olacağı açıklandı. Geçişlerin ücretsiz olacağını duyan vatandaş aracıyla köprüden geçmek için akın etti ancak tören için alana kurulan sahne ses düzenlemesinin kaldırılması ve yolun temizlenmesinin gece yarısını bulacağı öğrenildi. Bazı vatandaşların köprüden ücretsiz geçebilmek için yolun temizlenmesini gece yarısına kadar da sürse bekleyeceği ifade edildi. Özel araç sürücüleri ve ve tır şoförleri boş arazilerde bekledi.
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ TEKNİK ÖZELLİKLERİ VE SEMBOLLERİN ANLAMLARI
Çanakkale Köprüsü 2 bin 23 metre orta açıklık ve 770’er metre yan açıklıkları ile 3 bin 563 metre uzunluğunda. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam geçiş uzunluğu da 4 bin 608 metreye ulaşıyor. Çanakkale Köprüsü dünyada bu kadar uzun orta açıklıklı ikiz tabliyeli tasarlanan ilk köprü olarak tarihe geçti. 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle deniz seviyesinden 334 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulelere sahip asma köprüsü oldu.
2 bin 23 metre orta açıklık, Cumhuriyet’imizin 100. yılı olan 2023’e atıf. 318 metrelik çelik kuleleri, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’ne işaret. 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürleri, top mermilerini insanüstü bir güçle sırtlayan Seyit Onbaşı’ya saygı, ve selam anlamı taşıyor. Kırmızı-beyaz renkli kuleler, Türk bayrağını işaret ediyor.
Çanakkale Köprüsü 4 yıllık yapım süresi boyunca 30 bin kişinin emeğiyle yapıldı. Köprü yapımında 6 bin personel ve 740 iş makinesi çalıştı.