Türkiye, 2018 Yılı Güncel Konut Sektörü Performans Değerlendirmesi

Tapusor.com ve TUİK dataları ile 2018 yılı konut sektörü ilk yarı performansını inceledik. İnceleme kapsamında TUİK resmi konut satış rakamlarını, Tapusor.com ortamala konut değerlerini 2017 ve 2018 yıllarının ilk 5 ayı için karşılaştırdık. Karşılaştırdığımız sonuçlar aslında sektörün durumunu da çok net bir şekilde açıklamakta diyebiliriz.

Çalışma kapsamında en yüksek konut satış sayısına sahip ilk 20 il incelenmiştir.

Bu illerde değer değişimi ve gerçekleşen konut satışı değişimlerinin ilişkisine bakıldığı zaman, konut satışlarındaki durağanlığın değer artışına da ciddi manada etki ettiğinin görülebileceğini söyleyebiliriz.

Konuyla ilgili Habertürk’e konuşan Tapusor.com Genel Koordinatörü Ömer Türkoğlu; “TUİK datalarıyla oluşturulan tablo incelendiğinde en yüksek konut satışına sahip ilk 3 il İstanbul, Ankara ve İzmir olarak tahminleri doğrular nitelikte. Fakat alışıla gelenin aksine 3 ilde de bir önceki senenin aynı dönemine göre konut satış sayısında %5 ve üstü düşüş gözlemlenmekte. Ankara için bu değer %15, İstanbul için %7 ve İzmir için %6 üstünde” dedi.

Türkoğlu, “Değer değişimi açısından inceleme gerçekleştirdiğimizde İstanbul’da değerin %2 nin altında bir artış gösterdiği ve bu durumun durağan olarak kabul edilebileceği değerlendirilirken, Ankara’da %8 İzmir’de ise %20 üstüne çıkan değer artışları dikkat çekmektedir.”

En çok konut satış işlemi gerçekleşen ilk 20 ilçeye baktığımızda En yüksek değer artışı sırasıyla;

Değer artışında Zirve Türkiye ve Ege’de İzmir’in (%21)

Karadeniz’de Samsun(%20)

İç Anadolu’da Kayseri(%15)

Akdeniz’de Antalya(%13)

Güneydoğu’da G.Antep(%6)

Doğu Anadolu’dan satış sayısına göre ilk 20 ye giren şehir yok

 

Altın ve Dövizin Altında Kaldı

  • 2017-2018 Mayıs sonu dolar değerlerine göre tüm illerde konut değer artışları dolar değer artış seviyesinin altında kaldı. (%27)
  • 2017-2018 Mayıs sonu dolar değerlerine göre tüm illerde konut değer artışları altın değer artış seviyesinin altında kaldı.(%33)

 

Değer Artışında İstanbul Dipte!

Gayrimenkul veri sorgulama platformu Tapusor.com dataları ile yapılan incelemede İzmir ve Samsun’da değer artışı %20 ve üstü olarak görülmekte iken, Kayseri, Bursa ve Tekirdağ %15 üstünde değer artışı ön plana çıkmaktadır. Listede değer artışı konusunda İstanbul en dipte görünüyor. Bu da ayrıca dikkat edilmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Gerçekleşen satış sayılarına biraz daha eğildiğimizde; en çok satış gerçekleştirilen ilk 20 il içinde sadece 7 ilde satış sayısının arttığı, bu artışlarında %4 ün altında kaldığını görmekteyiz.

İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’ da konut satışı sayılarında %5 ve üstünde düşüş var. Artış oranının en yüksek olduğu iller kıyı şeritlerinden. Gerçekleşen satış oransal artışında Samsun, Antalya, Mersin, Hatay, Balıkesir, Manisa ve Adana zirvedeki yerini aldı.

Yukarı