Kiralık Konut İşlemlerine 650 Milyon TL Harcadık

Türkiye’nin en kapsamlı gayrimenkul sorgulama platformu Tapusor.com tarafından hazırlanan ‘2017 Yılı Konut Sektörü Kiralama ve Satın Alma İşlemleri” araştırmasının 2. raporunu yayınlandı.

30 Milyon Metrekarelik Konut Kiralandı

Tapusor.com tarafından yapılan istatistiki çalışmalar ve tespitler kapsamında kiralama işlemlerini ayrı olarak ele aldıklarını Tapusor Genel Koordinatörü Ömer Türkoğlu, “İstanbul’da 2017 yılında 30 milyon metrekarenin üzerinde konut kiralama işleminin gerçekleştiği hesaplanmıştır. Gerçekleşen 1 aylık tüm konut kiralama işlemlerinin oluşturduğu tek yönlü kiralama hacmi yaklaşık 650 milyon TL olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu. Konut kiralamalarında %70 oranında aracı kişi ve/veya kurumların kullanıldığını sözlerine ekleyen Ömer Türkoğlu, “Hesaplamalarımız sonucunda tüm konut kiralama işlemlerinde tahsil edilen aracılık hizmetlerinin ortalaması genel olarak dillendirilen oranların altında olduğu, hatta 1 aylık kira bedelinin dahi aşağısında seyrettiği saptamaktayız.” dedi.

Bu durumda İstanbul’da 2017 yılında gerçekleşen konut kiralama işlemleri neticesinde tahsil edildiği tahminlenen aracılık hizmet bedelinin yaklaşık 409 milyon 500 bin TL olduğu öngörülmektedir.

Kiralama işlemlerinin oluşturduğu hacime bakıldığında; Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Sarıyer, Bakırköy, Ataşehir, Üsküdar, Maltepe, Beykoz ve Eyüp ilçeleri liste başı sıralanmaktadır.

Bu kapsamda konut kiralama ve satış işlemlerinde ilçe sıralamalarının aynı dağılımı göstermediği, ayrıca kiralama kaynaklı ticari hacimlerin merkezi iş alanları ve yakın çevresinde en yüksek seviyelerde seyrettiği gözlemlenmektedir. Bu duruma hem m² bazında kira değerleri hem de işlem adetleri ciddi oranda etki etmektedir.

İstanbul, Ortalama Metrekare Fiyatları En Düşük 10 İlçe

İstanbul’da konut satış ve kiralama sayıları incelendiği zaman iki segmentte değerlerin birbirine yakınlığı dikkat çekmektedir. Aile başına yaşanılan konutun değiştirilme süresi ortalama 16 yıl olarak hesaplanmaktadır.

250 Binin Üzerinde Kiralama İşleme Gerçekleşti

İlçeler genelinde yaptığımız çalışmanın çıktılarına bağlı olarak gerçekleşen konut kiralamalarının sayısının 250 bin ve üstünde olduğunu tahminleyebilmekteyiz.

İstanbul genelinde 2017 yılında toplam 252.223 olarak hesaplanan kiralama işleminin en çok kiralama gerçekleşen ilk beş ilçede toplam 70 bin adet seviyesinde olduğu sonucuna ulaşmış bulunmaktayız.

Tapusor.com olarak analizlerimiz üzerinden gerçekleştirdiğimiz tespitlere göre ise en çok konut kiralamasının Şişli ve Kadıköy dışında 100 m² konutun 1500 TL ve altında bir ortalamaya sahip ilçelerde gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

Konut kiralama konusunda işlemlerin Avrupa Yakası’nda Esenyurt, Sarıyer ve Şişli, Anadolu Yakası’nda ise Ataşehir, Ümraniye ve Pendik ilçelerinde yoğunlaştığını öngörmekteyiz.

Kiralama işlemlerine yönelik incelemelerimiz satış işlemlerinde değer değişiminin kısmi durağan ve düşüş görüntülü olması, kira değerlerinin ise sabit veya yukarı yönlü seyretmesi sebebi ile İstanbul’ da 39 İlçenin 25’ine güncel kira ve satış değerlerine odaklı konut amortisman sürelerinin kısalması şeklinde etki ettiği sonucuna ulaşmamızı sağlamıştır.

Kira Geri Dönüş Süresinin Kısaldığı 10 İlçe
Yukarı