İmar Barışı İle İlgili Tüm Detaylar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkileyen imar barışı sürecine dair vatandaşların aklına takılan soruları yanıtladık.

İmar barışı, Türkiye’de imara uygun bir şekilde geliştirilmemiş olan yapıların tek sefere mahsus olmak üzere sorunsuz ve legal hale getirebilme amacını taşıyan bir barışma yöntemidir. Ancak bu sürece af demek doğru olmayacaktır çünkü, süreç sona erdikten sonra da mevcut imar planlarının geçerliliği sürecek ve bu imar planlarına yönelik atılması gerekilen adımların bir an önce atılması gerekecek.

İmar barışından yararlanamayacak bölgeler şu şekildededir.

  • Çanakkale’de tarihi yarımada olarak tanımlanan bölge
  • İstanbul Fatih’te tarihi yarımada içerisinde kalan bölge
  • İstanbul Boğaziçi sahil şeridi
  • İstanbul Boğaziçi öngörünüm bölgesi

İmar barışı kapsamında yapılar;

  • Daha önce ceza almış
  • Tespit edilmiş veya edilememiş
  • Hazine arazisi üzerinde
  • Kendi arazisi üzerinde izinsiz yapılaşmış,
  • İzne tabii olarak yaptığı yapılaşmayı daha sonra yeni eklerle birlikte illegal hale getirmiş
  • Yapı hakkında yıkım kararı alınmış olabilir.

Yönetim, bu gibi durumları ciddi bir sorun olarak görmeye başladı ve çözüm olarak da tamamının tek sefere mahsus olmak üzere legal hale getirebilmek için bir barışma yöntemi olarak getirdi.

İmar Barışı Başvurusu E-Devlet Üzerinden Olacak

Herkesin merak ettiği konuların başında imar barışı başvurularının nasıl ve nereden yapılacağı gelmektedir. https://turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden kimlik bilgileriniz ve e-devlet şifrenizle giriş yapmanız ve ön kayıt oluştrumanız gerekmektedir. E-devlete giriş yaptıktan sonra belediyelerin sokak rayiç fiyatlarını öğrenmelisiniz. Bunun için üst tarafta yer alan arama çubuğuna “belediye sokak rayici” yazarsanız öğrenmek istediğiniz il, ilçe, mahalle ve sokak bilgilerini girerek –ki e devlet üzerinden büyük çoğunluğu yayınlanmaktadır– sokak rayiçlerini görebilirsiniz.

Sokak rayicini öğrendikten sonra bilmeniz gereken diğer bilgiler şunlardır.

  • Parselinizin Büyüklüğü (Tapusor.com üzerinden görebilirsiniz.)
  • İnşaatınızın metrekare büyüklüğü
  • Konut alanı olarak tanımlanan yer
  • İşyeri alanı olarak tanımlanan yer
  • Sokak rayici

Bu bilgiler neticesinde e-devlet üzerinden size yöneltilen soruları kutucuklar içerisine çok kısa ve rahat bir şekilde girerek ön kaydı tamamlamış olacaksınız. Unutmayın, ön kaydı ve onay işlemini tamamlamadan başvurunuz gerçekleşmiş sayılmayacaktır.

İmar Barışı Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

Ön kayıt işlemlerinizi gerçekleştirilirken bir hesaplama ekranı karşınıza çıkacak. Peki imar barışı hesaplaması neye göre yapılıyor?

Bina tipi, kat sayısı (1-3 kat, 3-5 kat, 5-7 kat ve üzeri), güneş enerji santralleri gibi her biri için 600 TL’den 2.000 TL’ye kadar metrekare fiyat dağılımları görebiliyoruz. Aynı zamanda, belediyelerin sokaktaki arsalar ve araziler için belirlemiş olduğu rayiçler de bulunuyor. İmar barışı hesaplama formulü olarak, arsanın toplam değeri artı yapının toplam değeri hesaplanarak formüle edilmelidir. Bu değer üzerinden ise oransal olarak iş yerleri için %5, konutlar için ise %3 olarak ödeme yapılması gerekiyor. Ödeme işlemleri de tamamlandıktan sonra başvuru alınmış ve takip sürecine girilmiş sayılıyor.

İmar Barışı Başvurularını Kimin Yapması Gerekmektedir?

İmar barışı başvurularını hem tek kişi hem de toplu olarak yapılmasında herhangi bir sorun bulunmuyor. Ancak örneğin siz; bir bina ile anlaşmadan tek başınıza bile başvursanız bina ile ilgili çıkacak olan tüm harcı ödemek zorundasınız.

Aslında artık bağımsız bölümler için hesaplama yapabilir seviyedesiniz ve bu sayede kimin ne kadar ödeyeceğini saptayabilirsiniz. Başvuruda şunu yapıyorsunzuz: Tüm arsa, tüm yapı ve çıkan bedelin tamamı… İşlemler bu şekilde ilerlediği için siz de bu bedeli ödemek durumunda kalıyorsunuz. Buradaki önemli detaylardan birisi de başvuruyu tek bir kişi olarak başvursanız ve tüm harcı ödeseniz dahi devamındaki süreçte kat mülkiyeti oluşturmak ve iskan almak gibi durumlar söz konusu olduğunda maliklerin tamamının katılımı gerekmektedir. Bu aşamada tek bir tanesinin dahi eksik olması kesinlikle söz konusu değildir.

Başvurularla ilgili ciddi sorunların yaşandığı şuanki durumda net bir şekilde görünmektedir. Unutulmamalıdır ki, beyanı yapan kişi sorumluluğu da almış sayılıyor. Yanlış beyanda bulunulduysa hem verdiği para yanabilir hem de cezai bir işlemle karşı karşıya kalması söz konusu olabilir. Bu sürecin biraz daha netleşmesi gerekmektedir. Bu konuda herhangi bir kontrol mekanizması bulunmamaktadır.

İmar Barışı Başvurularında Ödemeler Ne Zamana Kadar Yapılacak?

İmar Barışı ödeme süresinin uzama ihtimali her geçen gün konuşulmaya devam ediyor. Ancak her ne kadar sürenin uzama ihtimalini göz önünde bulundursak da kesin bir ifade kullanmak yanlış olur. Tanımlanan sürenin son günü 31 Ekim 2018. Siz yine de, tüm işlemlerinizi bu son güne göre yetiştirmeye çalışmanız yararınıza olacaktır. Öte yandan ödemeye dair herhangi bir taksitlendirme bulunmamaktdaır. Neticede ödeme finansmanına yönelik sizden bir dekont talebinde bulunuluyor ve belli bir tarihe kadar ödenmesi gerekilen miktar var. Bu ödemeyi banka kredisi çekip taksitlendirerek mi yapacağınız sizin inisiyatifinizde olan bir durum.

İmar Barışı Fiyatını Fazla Bulursanız Ne Yapmanız Gerekiyor?

İmar barışı kapsamında fiyatları yüksek bulmanız gibi bir hak şuanda yok. Fiyatın veya hesaplamanın yanlış olduğunu düşünenler olursa, onlar da bulundukları ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerindeki ilgili masalara ve bu işlemler için yeni açılan telefonla bilgilendirme servislerine rahatlıkla erişebilirler. Ayrıca şimdiye kadar ödenen cezaları geri alma gibi bir durum da söz konusu değildir.

Hazine Arazileri İmar Barışından Yararlanabilecek

İmar barışı ile ilgili önemli değişikliklerden birisi de hazine arazileri kapsamında yaşanmıştır. Hazine arazilerinin imar barışı yasasından yararlanabileceğine dair tebligatlar mevcut. Hazine arazisi üzerinde bulunan vatandaşlar ilk olarak işgal ettikleri yerle ilgili olarak gerekli tespitleri yaptırmak durumundalar. Bu arazilerin bedellerini ilgili kurumlara ödeyecekler ve ödeme işlemini gerçekleştirdikten sonra da imar barışından yararlanabilecekler.

Kooparatifler ile ilgili süreçler

Kooparatif olarak yapılanlar genel olarak aynı parsel içerisinde bir site yapılaşması veya birden fazla yapıda olma durumu mevcut. Bunların yönetim olarak bir yetki alması ve kendi aralarında bir uzlaşma sağlaması ile bu başvuruyu gerçekleştirmeleri daha uygun olacaktır. Aksi takdirde kooparatif üyeleri içerisinde bu bedeli ödemek istemeyenlerden ne şekilde alacaklarına yönelik bir açıklama ya da bir beyanat henüz görmedik.

İmar Barışı Ödemesinden Başka Ödemeler de Mevcut

İmar barışı bir yapının devlet tarafından kabul görmesini sağlayan bir barıştır. Bu, sizin yapınızın tamamıyla kat mülkiyetiyle oturmaya uygunluk olduğu anlamına gelmez.  İskanınızı ve kat mülkiyetinizi oluşturmak gibi zorunluklarınız bulunuyorsa ek ödemeleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu süreçlerin projesinin tanımlanmas, life katla birlikte harita mühendislerinin gerekli hazırlıkların yapması; fazlalıklarınızın, eksikliklerinizin, tecavüzlerinizin, terklerinizin durumlarının tamamlanması gerekecek.

Gerekli evraklar oluşturulduktan sonra tapuda bu işlemlerin ayrı bir harç bedeliyle birlikte tapuya işlenmesi süreci gerçekleşecek. Devamında kat mülkiyetinin oluşması için sadece imar barışının ödemesini yaparak tüm işlemlerin hallolduğu gibi bir yanılgıya düşmemek gerekiyor. Zaten krediye uygun olacak diye bir beklenti vardı. Ancak süreç tanımlanmaya başladığından beri imar barışının ilk kademesinde ilk adımında imar barışının krediye uygun hale gelmediğini gördük

 

 

 

 

One thought on “İmar Barışı İle İlgili Tüm Detaylar

Comments are closed.

Yukarı