Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını gayrimenkul sektöründe de pek çok alışkanlığın değişmesine yol açtı. Salgın nedeniyle taşınma işlemleri ertelenince özellikle yeni evli çiftlerin ve üniversite öğrencilerinin kiralık ev bulması bir hayli zorlaştı.
Emlak bilgi bankası Tapusor.com tarafından hazırlanan ve İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya illerini kapsayan ‘5 Büyükşehir Konut Kira Endeksi’ raporuna göre son 18 ayda kira artışları %60’ı geçti.
TÜRKİYE’DE EN YÜKSEK KİRALAR BEŞİKTAŞ VE BODRUM’DA
Araştırma kapsamında incelenen verilerden elde edilen sonuçlara göre Türkiye’de en yüksek kirayı 52 TL ile İstanbul Beşiktaş ve 49 TL ile Muğla Bodrum ilçeleri ödüyor. İzmir Çeşme 44 TL, İstanbul Sarıyer 41 TL, Bakırköy 34 TL, Şişli ve Muğla Datça ilçeleri 33 TL ile fazla kira ödenen ilçelerin başında geliyor.
İSTANBUL’DA LİSTE BAŞI AVCILAR, BEYLİKDÜZÜ, ARNAVUTKÖY, BAŞAKŞEHİR
Mega kent İstanbul’da son 1.5 yılda kira fiyatlarının en fazla arttığı ilçe Avcılar oldu. %57 değer artışı yaşayan Avcılar’ı, %46 ile Beylikdüzü, %44 ile Arnavutköy ve Başakşehir takip etti. İstanbul’da kiralık konut değeri en yüksek ilçe 1 metrekare başına 52 TL ile Beşiktaş olurken ikinci sırada 41 TL ile Sarıyer ve 34 TL ile Bakırköy – Şişli geliyor.
İZMİR’DE ARZ – TALEP DENGESİ BOZULDU
Ege’nin incisi İzmir’de de İstanbul’dan farklı bir tablo yaşanmıyor. Güzelbahçe son 18 ayda kiralık konut değeri %63 artış göstererek zirvede tek başına yer alıyor. Çiğli %45, Torbalı %43, Bornova ve Urla %29, Buca %27 ve Bergama %25 değer artışı yaşadı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TURYAP Bornova Temsilcisi Hüseyin Atıcı: “İzmir’de 18 aylık pandemi sürecinde bir de deprem gerçeğiyle yüzleştik. 1100 adet ağır hasarlı ve yıkılması gereken bina var. İzmir genelinde baktığımız zaman çok ciddi sayıda yer değişimi yaşandı. Hem deprem hem de pandeminin başlaması arz – talep dengesinin bozulmasına neden oldu. Son zamanlarda özellikle talep ağırlıklı çalışmaya başladık ve portföy bulmakta oldukça zorlanıyoruz. Üniversitelerin de açılmasıyla birlikte zemini iyi evlere olan ilgi artmaya başladı. Bununla birlikte pandemi etkisiyle müstakil yaşama ağırlık veren vatandaşlar villa, müstakil ev ve arsa fiyatlarının artışına neden oldu” dedi.
ANKARA’DA YER KALMADI
Ankara genelinde kiralık ev fiyatları %50’ye ulaşırken Kızılcahamam, Polatlı, Mamak, Akyurt gibi ilçeler ön plana çıktı. Ankara’da kiralık daire bulmanın zorlaştığını söyleyen Coldwell Banker VİA Temsilcisi Erdal Artukoğlu, “Ankara genelinde kiralık dairelerde talep patlaması yaşanıyor. Geçen yaz düğünlerin ertelenmesi şuanda önemli bir talep patlamasına yol açtı. Üniversitelerin açılması da taleplerin artmasına yol açıyor. Bazı mahalle ve projelerde %100’e varan fiyat artışı göze çarpıyor. Yeni inşaat alanlarının bulunmaması da süreci etkiliyor. Vatandaş bu süreçten çok şikâyetçi ancak mecbur kaldığı için evi tutmak zorunda kalıyor.
EMLAK DANIŞMANLARININ İNİSİYATİF ALMASI GEREKİYOR
İstanbul’da yaşanan kira artışlarıyla ilgili görüşlerini aldığımız Re/Max Lion Temsilcisi Burak Işıklı deprem sonrası yaşanan değer artışının silsile halinde İstanbul’da etkili olduğunu belirterek; “Fay hattına yakın bölgelerde bulunan yeni binalarda yaşanan artışlar insanları farklı alanlara yönlendirdi. Bu durum tüm ilçelerde talebin ve değerin artmasına neden oldu. Emlak danışmanları olarak bu konuda inisiyatif almamız gerekmektedir. Tapusor üzerinden aldığımız raporlarla müşterilere bölgedeki piyasa değerleri hakkında değerlendirme yapmalarını sağlasak da, herkes aynı iradeyi gösteremiyor. Kiralık daireler, fiyatları ne olursa olsun alıcı bulmaya devam ediyor. Ekspertiz raporları, kefil bilgiler ile kiracının ödeme gücünü analiz ediyor. Fiyatlar bu denli artış gösterince bazı mal sahipleri ne yazık ki kontratlarına sadık kalmayarak eski kiracılarını ihtarname göndererek çıkartmaya çalışıyor. Bu durum vatandaşları ciddi anlamda zor duruma sokuyor. Bu zamana kadar yaşanan en yüksek değer artışlarıyla karşı karşıyayız” dedi.
ANTALYA
BURSA