Ev Kiraları Arttı, Konut Amortisman Süreleri Kısaldı

Gayrimenkul sektörünü big-data ve yapay zeka teknolojileriyle buluşturan emlak bilgi bankası Tapusor.com, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya illerini kapsayan ‘5 Büyükşehir Konut Amortisman Süresi’ adını verdiği ve kira geri dönüş sürelerini incelediği yeni raporunu yayınladı.

Pandemi sonrası yaşanan kira artışları gündemi sıkça meşgul ederken merak edilen bir diğer konu ise kira geri dönüş süreleri oldu. Konut yatırımcısının en fazla dikkat ettiği konuların başında gelen amortisman sürelerini 5 büyükşehirde 130 ilçede inceledik.

5 Büyükşehir Konut Amortisman Süresi

KİRA GERİ DÖNÜŞ SÜRELERİ KISALDI

Emlak bilgi bankası Tapusor.com tarafından hazırlanan rapora göre; Bursa 18 yıl ile ilk sırada yer alıyor. Ankara’daki konutlar 18.4 yılda, İzmir’deki konutlar 20 yılda, Antalya’daki konutlar 20.1 yılda ve İstanbul’daki konutlar 21.1 yılda amortisman süresini dolduruyor. 1 yıl boyunca emlak sektöründe satılık konut değer artışları kiralık konut değer artışlarının gerisinde kalınca amortisman süreleri de kısalmaya başladı.

ÇEŞME’NİN CAZİBESİ YATIRIMCISININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

Türkiye’nin en büyük 5 büyükşehrinde yapılan incelemelerde konut kira geri dönüş süresi en kısa ilçe İzmir’in Çeşme ilçesi oldu. Ege’nin incisi, 164 ay (13,6 yıl) amortisman süresi ile yatırımcısının yüzünü güldürürken, ikinci sırada Ankara’nın Çubuk ilçesi 173 ay (14,4) yer alıyor. Listeye üçüncü sıradan giriş yapan İstanbul’un Esenyurt ilçesinde ise kira amortisman süresi 184 ay (15,3 yıl) olarak tespit edildi.

5 Büyükşehir Konut Kira Geri Dönüş Süresi En Kısa İlk 10 İlçe

EN UZUN AMORTİSMAN SÜRESİ BEYKOZ, SARIYER VE KAŞ

Teknopark ortamında yapılan incelemelerden elde edilen sonuçlara bakıldığında, birim metrekare değerinin 5 bin TL ve üzerinde olan ilçelerde amortisman süreleri de uzuyor. 5 büyükşehirde kira geri dönüş süresi en uzun olan ilçe 474 ay (39,5 yıl) ile Beykoz oldu. Beykoz’u 428 ay (35,6 yıl) ile Sarıyer ve 419 ay (34,9 yıl) ile Antalya’nın Kaş ilçesi yer alıyor.

EV VE İŞ YERLERİ İÇİN AMORTİSMAN SÜRELERİ ÖNEM TAŞIYOR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tapusor.com Genel Müdürü Şevki Çatladı, emlak ticaretinin bilinçli bir şekilde yapılabilmesi için bugüne kadar geliştirdikleri teknolojileri kullanıma açtıklarını belirterek; “Herkes Tapusor mobil uygulamasını indirerek gayrimenkullerini harita üzerinden tespit edebilir; değer, yatırım puanı, amortisman süresi gibi big-data havuzumuzda bulunan sayısız bilgiye ücretsiz ulaşabilir. Emlak sektöründe yatırım açısından kira geri dönüş süreleri çok önemli bir metrik. Yaklaşık 30 milyondan fazla nüfusa ev sahipliği yapan 5 büyükşehir bizim için yeterli bir çalışma grubunu temsil ediyor. Yapılan incelemelerde metrekare değerinin yüksek olduğu ilçelerde kira geri dönüş süreleri de uzuyor. Bu konuda Çeşme çok dikkat çekici bir hal alıyor. Mevsimsellikten arındırılmış veriler ışığında baktığımızda dahi ilk sırada yer alıyor. Yıllık ortalamaya bakıldığında 164 ay olarak tespit edilen Çeşme, yaz aylarındaki performansını tüm yıl sürdürdüğü takdirde amortisman süresi 60 aya kadar iniyor” dedi.

Satılık ve Kiralık Konut Endeksi Karşılaştırmaları

KİRA FİYATLARINDAKİ EN AZ ARTIŞ İZMİR’DE

Amortisman sürelerinin kısalmasındaki en önemli etkenin kira artışları olduğunun altını çizen Çatladı; “Bursa’da kiralık konutlar %50 değer artışı yaşarken bu endeks satılık konutlarda %22 oldu. Antalya’da kiralık konutlar %40, satılık konutlar ise %32 değer artışı yaşadı. İstanbul genelinde kiralık konutlar %37 değer artışı yaşarken satılık konutlarda %22 değer artışı saptandı. Başkentte ise kiralık ve satılık konutlarda yaşanan değer artışı birbirine oldukça yakın. Kiralık konutlarda %27 değer artışı yaşanırken, satılık konutlarda %22 değer artışı oldu. 6 aylık zaman dilimlerinde bakıldığında en kısıtlı artış İzmir’de yaşandı. İzmir genelinde kiralık daire fiyatları %19 artarken satılık daire fiyatları ise tam %29 artış gösterdi” dedi.

2 thoughts on “Ev Kiraları Arttı, Konut Amortisman Süreleri Kısaldı

  1. istanbul diğer ilçeleri kira amorte etme suresi ne kadar

Comments are closed.

Yukarı