Genellikle yüksek tavan yapısına sahip olması ile bilinen loft daireler, çeşitli fabrika, depo gibi kullanım alanlarının yaşam alanlarına dönüştürülmesi ile elde edilen konutlardır. Diğer dairelere nazaran daha büyük pencerelere ve daha geniş planlara sahiptir.
Tarz bakımından endüstriyel bir dokunuşa sahip olsalar da son derece modern yapılardır. Açık tuğla duvarlar, metal kirişler ve beton zemin en belirgin endüstriyel özellikleridir. Çok amaçlı daire olarak da bilinen bu yapılar şehir merkezlerinde sıklıkça bulunur.
Bu tip yaşam alanlarının yüksek bölmeleri, geniş yatak odaları bulunabilir. Kendilerine özgü mimari tasarımları vardır ve genç kesim tarafından sıklıkla tercih edilir.
Loft Dairelerin Avantajları Nelerdir?
- Yüksek tavanları sayesinde daha fazla dikey alan sunar ve bu durum yaşam alanının daha büyükmüş gibi hissedilmesini sağlar. Ayrıca yüksek tavan sistemi odanın aydınlık olmasını sağladığı gibi hava temizliği açısından da oldukça önemlidir. Sıcak havanın birikmesini önleyerek daha ferah bir yaşam alanı elde edilebilir.
- Dairenin iç mekanının bir bütün halinde yani bölünmemiş olması daha minimalist bir yaşam sunabilir. Salon, mutfak, yemek odası gibi bölümler tek bir alan içerisinde ayrıştırılır. Ayrıca büyük pencerelere sahip bu mekanlar, manzara izleme imkanı da verir.
- Gün ışığının içeriye yeteri miktarda giriyor oluşu enerji tasarrufu sağlar. Dışarıyı net ve büyük bir şekilde gören daireler daha ilgi çekici olmasının yanı sıra konforu da beraberinde getirir.
Loft Daire Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Dairenin bulunduğu binanın tüm güvenlik sistemleri hakkında bilgi edinmek gerekir. Aynı zamanda binanın deprem riski hakkında da araştırma yapılmalıdır. Yangın alarmı, kamera sistemleri, güvenlik personelleri gibi çeşitli güvenlik önlemleri hakkında net bilgiler elde edilmelidir.
- Yüksek tavana sahip olunması nedeniyle sesin yayılması çok daha kolay bir şekilde sağlanabilir. Bu nedenle ses yalıtımı konusunda bilgili olmak gerekir. Gürültü azaltmaya yönelik pencere ve duvar yalıtım sistemleri kullanılması oldukça önemlidir.
- Ferah ve geniş bir yaşam alanına sahip olmak adına toplam alanın ne kadar olduğu bilinmelidir. Dairenin genel ölçüleri dikkate alınarak iç plan tasarımı yapılmalı, istenilen genişliğe uygun daireler araştırılmalıdır.
- Evin içerisindeki alan yönetimi oldukça önemli bir konumdadır. Bu nedenle çeşitli ve yaratıcı depolama alanları kolaylık sağlayabilir. Raflar, alt çekmeceler gibi alternatif kullanım alanları, bireylerin daha rahat konaklamasını sağlayabilir.
- Konutun yeteri kadar ışık ve hava aldığından emin olunmalıdır. Yüksek yaşam kalitesi için büyük ve sağlam pencereler oldukça önemlidir.
- Dairenin bulunduğu konum en önemli faktörlerden birisidir. Ulaşım yolları, hastane, market gibi temel ihtiyaçları en yakın şekilde karşılayabilecek bir konumdaki evler tercih edilmelidir. Ayrıca yatırım amaçlı alınan dairelerde artış potansiyeli alım işleminden önce mutlaka araştırılmalıdır.
Loft Daireler Nasıl Ortaya Çıktı?
Loft Daire kavramı ilk kez 1970 yılında ABD tarafından ortaya atılmıştır. Yaşanılan konut krizi nedeniyle terk edilen depo ve fabrikaların eve dönüştürülmesi krizin çözüm önerisi olmuştur. 1970 yılından bu yana zamanla yaygınlaşan bu konut tipi, Türkiye’de de oldukça ilgi görmektedir. Zamanla restore edilerek mimari tarz haline gelen bu evler yoğunluk olarak sanatçılar atarfından tercih edilmektedir.
Loft Daire Fiyatları Ne Kadardır?
Çeşitli ilanlar incelendiğinde loft daire tipinin oldukça yüksek fiyatlara sahip olduğu görülür. Bu konutlar bir ihtiyaç olarak ortaya çıksalar da zamanla mimari bir özellik kazanmıştır. Üst tabakadaki kişilere hitap eden bir özelliği bulunmaktadır. Yoğunlukla konut projelerinde rastlanılan bir daire türü olarak bilinmektedir.