Yeni Nesil Villa: Tiny House 

Cute little tiny home with wood paneling and privacy for a minimalist living experience

Sosyal mesafe döneminde kalabalıktan uzaklaşıp daha sakin bir yaşam düzenine geçilmesi ile beraber Tiny House tüm dünyada ilgi odağı haline geldi. Şehir yaşamından uzak, alternatif bir alan isteyen bireylerin tercihi olan bu yapılar Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. 

Son zamanların trendi olan Tiny House yapıları tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de yaygınlık göstermeye başladı. Tercihe göre küçük veya büyük boyutları olan bu evler, klasik yaşam alanlarına göre daha çevreci ve ekonomik olması ile göze çarptı. Villa tipi ile inşa edilen bu konut alanları deprem riski açısından oldukça da güvenli olarak görüldü. 

Gelişmiş kentlerde konut fiyatlarının artması ile beraber daha makul ve güvenilir yapılara ilgi arttı. Enflasyon oranının oldukça yüksek olması nedeniyle kent içinden ev alamayan vatandaşlar, 400 binden başlayan fiyatlar ile villa sahibi olmaya başladı. Aynı zamanda Tiny House’lar, Türkiye’nin deprem ülkesi olması nedeniyle daha da popüler oldu. 

Bolu ilinin Göynük ilçesinde yer alan My Port Tiny House Yaşam Köyü projesinin sahibi Gamze Özlü yaptığı açıklamada 82 adet 3. etap parselin satışa sunulduğunu dile getirdi. Aynı zamanda proje kapsamında elektrik ve su alt yapılarının yanı sıra spor alanı, 7/24 güvenlik hizmeti, çocuk oyun alanları gibi çeşitli aktiviteleri de barındırdığını açıkladı. 

Yaşam Köyü projesinin ulaşım açısından da elverişli olması, müşteri kapasitesini arttırdı. Sapanca’ya 90 KM, Eskişehir’e 90 KM ve Kuzey Marmara Otoyoluna 230 KM uzaklıkta olduğu söylendi. Mega kent İstanbul’a yaklaşık 2 saat uzaklıkta yer alması, hafta sonu tatili için mükemmel bir fırsat sunuyor. 

Proje sahibi Özlü, söz konusu evlerin ruhsatı olduğunu ve bu ruhsatın e-devlet platformu üzerinden de görünebileceğini açıkladı. Yaz kış yaşama uygun olduğunu vurgulayan Gamze Özlü, bir ev içerisinde ihtiyaç duyulabilecek tüm beyaz ve küçük eşyaların yer aldığını belirtti. 

Tiny House yapılarının herhangi bir vasfının olmaması yani tekerlekli olması nedeniyle Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne bağlı araçlar statüsünde yer alması, yasal olarak uygun olduğunu da ortaya koymaktadır. Aynı zamanda böyle hukuki bir kararın da emsal olduğunu vurgulayan Özlü, söz konusu yapıların mega kentlerde de yapılacağına yönelik ön görüde de bulundu. 

Yukarı