Kira geliri vergisi, sınırları aşan bazı mülk veya mesken üzerinden alınan kira gelir sahiplerinin devlete ödemesi gereken vergi çeşidi olarak adlandırılır. Kira geliri olan vatandaşlar, beyanname aracılığı ile bunu devlete bildirir ve vergi yükümlüsü olur.
Kanunlar aracılığı ile belirlenen meblağdan yüksek kira gelirine sahip olan bireyler, yılın ilk aylarında beyanname ile bildirmesi zorunludur. Söz konusu bildiri ise iş yeri veya ev kirası geliri olduğunu içeren bir belgedir. Ödenecek olan vergi oranı ise %20 oranındadır, yıllık kira geliri 30.000TL’nin üzerinde olanlar vergisi ödemesi yapmak mecburiyetindedir.
Kira Geliri Nasıl Beyan Edilir?
Kira geliri beyanı yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığına ait web sitesine girilmeli oradaki işlemler takip edilmelidir. Ayrıca bağlı olunan ilçeye ait Vergi Dairesine başvurarak da gerekli işlemler tamamlanabilir. Beyan etmenin diğer yolu ise elektronik beyanname yetkisi olan meslek gruplarından yardım almaktır.
Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait resmi web siteleri, beyannameye dair her durum ve ayrıntıyı içermektedir.
Kira Geliri Vergisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
- Bir sene içerisindeki konut veya iş yeri kira geliri beyan edilmek zorundadır. İstisna tutarının üstünde olan vatandaşlar vergi ödemek zorundadır.
- Aile bireylerinin kendilerine ait gelirleri ve mülklerinden ettikleri geliri ayrı ayrı beyan etmek zorundayım.
- Yaşı küçük ya da engelli vergi mükelleflerinin beyanname belgeleri, beli, vasi veya kayyım tarafından imzalanabilir.
Kira Geliri Vergisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Vergiler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen ölçekler doğrultusunda yapılır. Hesaplama konusunda birçok detay ve ölçütler bulunur. Bu nedenle resmi kurumların takip edilmesi son derece önemlidir.