Çevre Düzenlemesinde İlk Adım: Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Başkanlığının kurulacağını duyurdu. Söz konusu başkanlığın altında 3 adet müdürlük olacak. 

Özhaseki, bakanlık olarak olası İstanbul Depremi’ne ilişkin yaptıkları çalışmalardan söz etti. Kentsel dönüşüm süreçlerindeki uzamayı işaret ederek belediyelerle iş birliği içerisinde bu süreyi kısaltmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile değil 39 ilçe ile beraber 15 adet toplantı düzenlediklerini dile getirdi. 

Kentsel dönüşüm sürecindeki iki engeli işaret etti ve ilk engelin ruhsat aşamasında konut sakinlerinden %100 onay alma zorluğu oldu. Bu zorluğa da %50+1 şeklinde çözüm getirildiğini duyurdu. Ayrıca ‘Tebligat Kanunu’ işaret eden bakan, e-devlet uygulaması üzerinde süreci kısaltacak uygulamalar geliştirdiklerini belirtti. 

Kentsel Dönüşüm Yasası, tüm Türkiye’yi kapsayan bir yasa olacak ve bu nedenle Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacak. Bu başkanlık altında ise 3 adet ayrı müdürlük yer alacak. İlk müdürlük yalnızca İstanbul üzerinden takip yapacak. İkinci müdürlük Türkiye’yi takip edecek. Üçüncü müdürlük ise kaynak takip edecek. Devlet Hazine arazileri planlanacak ve halka açık bir şekilde arz edilecek. Bu araziler kaynak getirecek ve bu şekilde bütçe birikecek ve halk kentsel dönüşümü takip edebilecek. 

Yukarı