Ev Kiralarını Düşürecek 5 Öneri

Konut kiraları her geçen gün artarken İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç kiraların nasıl düşeceğini 5 madde ile açıkladı.

Türkiye’de konut ve kira fiyatlarının artmasıyla kiracıların mağduriyeti her gün büyüyor. Yüksek enflasyon, konut üretiminin azalması, inşaat maliyetleri ve fırsatçı ev sahipleri nedeniyle kiralar her geçen gün katlanmaya devam ediyor. Bakanlıklar konu hakkında harekete geçerek kiraları düşürmek için bir dizi önlem aldı. 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise konut fiyatlarının yükselmesine neden olan en önemli unsurun arsa maliyeti olduğunu ifade ederek, konut arzının artırılarak kiraların düşmesine katkı sağlayacak 5 öneriyi paylaştı. 

Konut kiralarını düşürecek 5 öneriyi paylaştı!,

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, dünyanın en büyük sanayi fuarı Hannover Messe kapsamında gazetecileri sorularını yanıtladı. 

Avdagiç, İstanbul’da konut fiyatlarının yükselmesindeki en büyük unsurun arsa maliyetleri olduklarını vurgulayarak, İstanbul’da ilçe belediyelerinin yeni konutlar için arsa üretmesi gerektiğini, bunun beton fiyatından da demir fiyatından da daha önemli olduğunu söyledi. 

İstanbul’un şehre uzak bölgelerinde bile arsanın konut maliyeti içindeki payı yüzde 60’larda diyerek, bu oranın merkeze gelindiğinde yüzde 75-80’lere çıktığını, böylelikle daha çok konut arsası üretilmesi gerektiğini ifade etti. 

Konut kiralarının düşürülebilmesi için belediyelerin imar uygulamalarında daha hızlı ve etkin bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi. Bir diğer önerisi ise, belediyelerin maliyet artırıcı yaklaşımları gündemden kaldırılması oldu. 

Dördüncü olarak, şu anda ticari imarı olan parsellerin hızlı bir şekilde ticari / konuta dönüştürülmesi gerektiğini belirten Avdagiç, son olarak ise büyük ticari alanların önemli bir bölümünün pandemi nedeniyle kullanım dışı kaldığını vurguladı. Söz konusu ticari alanların bir bölümünün konuta çevrilmesi konusunda uygulamaların önünün açılması gerektiğini söyleyerek, sorunun hızlı bir şekilde konut arzını artırarak çözüleceğini aktardı. 

Uygun fiyatlı çok sayıda konutun yapılmasıyla kiraların kendiliğinden düşeceğini ve belirli bir seviyede dengeleneceğini ifade etti. 

Yukarı