Eskişehir Konut Fiyatları 1 Yıl İçinde Rekora İmza Attı 

Neighborhood Roof Tops View

Emlak değerlendirme uzmanları bir süredir konutlardaki fiyat artışlarını araştırırken Eskişehir’i mercek altına aldılar. Uzman Fatih Doğan, bir yıl içindeki artışa dikkat çekerek metrekare bazındaki fiyatları dile getirdi. 

Yapılan araştırmalarda eğitim döneminin başlamasının yanı sıra demiryolu ağlarının da gelişmesi nedeniyle Eskişehir’in popülaritesinin arttığını ortaya koydu. Yalnızca sanayi değil her alanda yurt içi/ yurt dışı potansiyelinin artması nedeniyle talebin artacağı yönünde ön görüler yapıldı.  

Uzman Fatih Doğan; 2020, 2021 ve 2022 yılları içerisinde Eskişehir’de yapılan konut satışlarının adetini sıraladı. 2020 yılında 22.181, 2021 yılında 21.691 ve 2022 yılında 22.309 adet satış yapıldığını dile getirdi. 2023 yılının ilk yedi ayındaki verilere bakıldığında 11.160 adet olduğu görüldü. 

Açıklanan oranlar çerçevesinde yapılan incelemeler sonucunda ev satışları ilk yedi ay içinde %9 oranında azalmış olsa da 2022 yılına göre %33 artış olduğu görüldü. Aynı zamanda 2021 yılı ile kıyaslama yapıldığında %30 azalış dikkat çekti. 

Eskişehir içerisindeki tüm fiyatlar incelendiğinde 1 yıl içerisinde %120-130 oranında artış olduğu tespit edilmiştir. Bu artışlara neden olarak konut faiz oranın düşürülmesi gösterilse de enflasyon oranı, maliyet artışı, döviz kurları ve talep diğer nedenler olarak sıralanabilir. 

Amorti süreleri incelendiğinde ise bölge bazlı değişkenlik görülmektedir. Yüksek gelirli kesimin yaşadığı yerlerde geri ödeme süresi daha fazladır. Özellikle öğrenci kesimin yaşadığı yerlerde ise amorti daha geri seviyelerdedir. Sürelerin uzama sebebi, konut satış miktarı ile kira artışının paralel olmadığı yönünde düşünülüyor.  

Yeni kira ücretleri ile satış fiyatları arasındaki fark iyice açılmış durumda gözüküyor. Yasal sınırlamalar, kontratı dolan kiracının daha makul seviyelerde durmak istemesi gibi nedenler bu farkın sebebi olabilir. Ayrıca kira ücretlerinin talep azlığı nedeniyle azalması, yaşam alanlarının amortisinin yükselmesine sebep olduğu gösteriliyor. 

Haberin Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz. 

Yukarı