Ekrem İmamoğlu: Atatürk Havalimanı’nı Yeniden Faaliyete Alacağız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Atatürk Havalimanı’nın heba olmasına izin vermeyeceklerini söyleyerek, “2023 sonrasında, vatandaşımıza ve şehrimize en makul işletme biçimiyle, İstanbul Havalimanı’nın stratejik hedeflerini olgunlaştırarak, İstanbul’un hayatına tekrar dahil edeceğiz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye’nin ilk ‘Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı‘nı (SKHP) hayata geçirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, çalışmalarına 2 yıl önce başladıkları “İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı”nın bir özetini, kamuoyu ile paylaştı.

“İSTANBUL’UN NÜFUSU 2040’DA 18,8 MİLYON OLACAK”

Bütün hazırlıklarını 2040 yılı projeksiyonuna göre yaptıklarının altını çizen İmamoğlu, “Bugün, yaklaşık 16 milyon civarında olan nüfusumuzla 30,3 milyon yolculuk yaparken, 2040 yılında nüfusumuz 18,8 milyona, yolculukların sayısı 38 milyon adede ulaşacak. Bugün ulaşım sistemimiz içindeki dağılım yüzde 24 raylı sistem, yüzde 42 otobüs, yüzde 10 metrobüs, yüzde 22 minibüs, yüzde 2 deniz. 2040 yılındaki dağılımı ise, yüzde 47 raylı sistem, yüzde 25 otobüs, yüzde 7 metrobüs, yüzde 17 minibüs ve yüzde 4 deniz olacak şekilde planlıyoruz” karşılaştırmalarını yaptı.

“TARİHİ YARIMADAYA ARAÇ GİRİŞİ SINIRLANDIRILACAK”

Tarihi yarımadaya, dünyanın önde gelen şehirlerinde olduğu gibi, araç girişini sınırlandırmak, girenlerden daha fazla ödeme almak gibi yöntemler planladıkları bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Taksiler, turist otobüsleri, yük araçları tarihi yarımadaya girmeye devam edecek ama özel araçlara sınırlamalar getiriyoruz. ‘Yeşil Çözüm’ olarak açıkladığımız planımızda 2050 yılına kadar İstanbul’u karbon nötr bir kente dönüştürme planımız uyarınca 10 raylı sistem hattında inşaatlarımız devam ediyor” dedi. 

“ATATÜRK HAVALİMANI’NIN HEBA OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Atatürk Havalimanı’nın da heba olmasına izin vermeyeceklerini söyleyen İmamoğlu, “Bu milletin cebinden çıkmış olan 30 milyar dolarlık büyük bir servetin heba edilmesine, onca kaynağı israf edilmesine izin vermeyeceğiz. 2023 sonrasında, vatandaşımıza ve şehrimize en makul işletme biçimiyle, İstanbul Havalimanı’nın stratejik hedeflerini olgunlaştırarak, İstanbul’un hayatına tekrar dahil edeceğiz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın” diye konuştu. 

Yukarı