Bankaya rehin verilen arazi sayısı 1.3 milyonu aştı!

Son dönemde girdi maliyetlerinde yaşanan sert yükseliş nedeniyle zor günler geçiren çiftçiler kredi başvurularını arttırdı. Kredi çekmek isteyen çiftçiler tarım arazilerini bankalara rehin gösteriyor.

Girdi maliyetlerinde yaşanan artıştan en çok etkilenen kesimin başında çiftçiler yer almıştı. Ay sonunu getirmekte zorlanan ve ödemelerinde dara düşen çiftçiler çareyi banka kredilerinde aramaya başlamıştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarafından verilen soru önergesiyle çiftçiler tarafından bankalara rehin bırakılan tarım arazisi miktarı ortaya çıktı. 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a “Tapu Kadastro Bilgi Sistemine (TAKBİS) göre 2022 Ocak ayı itibarıyla ülkemizde bulunan tarım arazisi parselleri arasında son beş yılda bankalara rehin bırakılan parsel ve arazi sayısı” başlıklı soru önergesi veren Gürer resmi rakamların açıklanmasını talep etti. Bakan Kurum’un yanıtladığı soru önergesine göre rehin tesis edilen taşınmaz sayısının 1.366.172 adet olduğu açıklandı.

ÇİFTÇİ BORCU BORÇLA DÖNDÜRÜYOR, TARLALAR BANKALARA GEÇİYOR

Son dönemde icralık olan kişi sayısında büyük bir artış yaşandığını belirten Gürer bu borçların büyü bir bölümün ise çiftçilere ait olduğunu belirterek “Artan yaşam pahalılığı icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 1 milyon 467 bin adet artarak 29 Temmuz itibarıyla 23 milyon 987 bine çıkmış durumdadır. Bu veriler incelendiğinde icra takibinde çiftçi borçlarının önemli bir yer tuttuğu da söylenebilir” dedi.

Yalnız gübre fiyatlarında dahi 1 yılda yüzde 362 artış olduğunu belirten Gürer çiftçilerin ödemelerini geciktirmesi durumunda tarlalarına el konulduğunu belirterek üretim tarafından sorunlar yaşandığını dile getirdi. Mazot, elektrik ve su fiyatlarına gelen zamların çiftçinin belini büktüğünü dile getiren Güler yaşanan sorunlara dikkat çekerek çözüm getirilmesini istedi.

Yukarı