Gayrimenkul satışları, yatırım amaçlı veya maddi ihtiyacı karşılamaya yönelik olabilir. Alım esnasında para çıkışı olduğu gibi satım esnasında da birtakım masraflar doğabilir. Satım esnasında en çok kar oranını elde edebilmek adına hem alıcı hem satıcı ortak noktada buluşmalıdır.
İstenilen fiyat miktarında satış gerçekleşse de beklenmeyen masraflar doğabilir bu nedenle anlaşmalar dikkatlice yapılmalıdır. Sonradan doğabilecek masraflar için mutlaka hazırlıklı olunmalıdır.
Gayrimenkul Satarken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Ev veya iş yerinin değeri belirlenirken gerçekçi olunmalıdır.
- Satış ilanı birçok kaynaklardan verilmeli, geniş kitleye yayılmalıdır.
- Emlakçı aracılığı ile yapılan satışlarda, sözleşme yapılıyorsa mutlaka dikkatlice okunmalıdır.
- Alıcı ile anlaşma yapılmalı, şartlar yazılmalı ve imzalanmalıdır.
- Satış sonrası elde edilen para bankalar aracılığı ile güvenli bir şekilde ulaşmalıdır.
- Tadilat Masrafları
Genellikle kiralık evlerde ortaya çıkan bu masraf zaman zaman gözden kaçırılır. Eve ait çatı, tesisat, asansör gibi masraf talepleri, sözleşme esnasında alıcı tarafından dile getirilir. Satış bedelinden masraflar için indirim talep edilir veya masrafların ev sahibi tarafından karşılanması beklenebilir.
- Tapu İşlemi Masrafları
Tapu işlemlerine yönelik masraflar, satış gerçekleştirilirken temin edilir. İşlem tutarının %2’si alıcıdan, %2’si satıcıdan talep edilir. Satıcı taraf alıcının ödemesini talep etse de yarı yarıya bölünmesi alıcıların yasal hakkıdır. Evin satış değeri üzerinden hesaplanan işlem masrafıdır.
- Gelir Vergisi
Satışı yapılacak konut, 5 yıl içerisinde satıcı tarafından alınıp satılıyorsa mal sahibi vergi mükellefi olur. Vergi ücreti, işlemlerin fiyatına göre değişiklik gösterebilir. Ancak ev 5 yıldan uzun bir süre evvel alındıysa herhangi bir vergi ödemesine gerek yoktur.
- Hizmet Bedeli
Yaşam alanlarının satışı esnasında herhangi bir danışman veya emlak uzmanı aracı olduysa %6 oranında hizmet bedeli ödenmesi gerekir. Bedel ücretinin %3 oranı satıcıdan, %3 oranı da alıcıdan temin edilir. Tek taraflı ödeme talebi olsa da yarı yarıya bölünmesi alıcıların yasal hakkıdır.
- Noter Hizmetleri
Satılan taşınmazın sahibi, çeşitli nedenlerden dolayı şahsi olarak noterde bulunamayabilir. Bu durumlarda satıcının yaşı 65 yaş ve üzeri ise akrabalarının vekaletname alması gerekir.
- Gayrimenkul Borçları
Taşınmaza ait DASK, çeşitli aidatlar, bazı belediye borçları gibi masraflar satış işlemleri yapılırken kontrol ettirilir. Bu tip borçların bulunması halinde ya satıcıdan ödemesi talep edilir ya da alıcı satış fiyatı üzerinden indirim yapılmasını isteyebilir.