Kiracı-Ev Sahibi Arasındaki Yeni Kriz!

Home model and rental agreement document with pen

Kiracı ve ev sahibi arasındaki kira ücreti krizi gittikçe büyüyor. Son zamanlarda söz konusu artışların azalmasına yönelik adımlar atılıyor. Kontrat imzalanırken ev sahibi kurallar belirliyor ve bu kurallara uyan kiracı kesinlikle evden çıkarılamıyor.

Ancak son dönemlerde yapılan açıklamalarda 10 seneyi geçmiş kiracılar, ev sahipleri tarafından herhangi bir sebep gösterilmeden çıkarılabilecek. Hatta kiracının çıkmaması halinde ev sahibinin tahliye hakkı bulunabilecek. Bunun için kiracıya 3 ay önceden haber vermek yeterli görülecek. Arabulucunun araya girmesi durumunda 1 ay daha süre tanınarak toplam 4 ayda 10 yıllık bir kiracı evden çıkarılabilecek.

Tapusor Emlak Bilgi Bankası’nın Kurucusu İshak Kurtuluş Altun ile yaptığımız röportajda uygulamaya yönelik yorumları oldukça dikkat çekti. Altun, Türkiye’deki ev sahibi-kiracı arasındaki oranı vurgulayarak bu uygulamanın nüfus üzerindeki oranı belirtti. Ülkemizdeki kiracı oranının çok büyük bir kesim olduğunun altını çizdi.

Altun, 10 senelik kiracıların emekli veya belli bir kazancı olan ailelerin çoğunlukta olduğunun üzerinde durdu. Ayrıca kira artışlarındaki gözle görülür değişim, bahsedilen kesim için daha farklı sorunların doğabileceğinin altını çizdi. “Uygulamanın işleyişe geçebilmesi için emekli ve asgari maaşların gözden geçirilmesi gerekir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kurtuluş Altun, uygulamanın hayata geçirilmesi halinde, kiralık evlerin yatırım aracı olabileceğinden ve bu durumun sebep olabileceği olumsuz koşullardan bahsetti. Altun, “Kiralık evlerin yatırım aracı olması halinde ihtiyaçlar hiyerarşisinin değişime uğraması kaçınılmazdır.” şeklinde vurguladı. Altun, “Barınma ve kiracı sorunu günümüzün en önemli problemi. Barınma, yüzyıllar boyu en önemli ihtiyaçlardan biri olmaya devam ettiğine göre kararın gözden geçirilmesi gereklidir.”

Yalnızca bu krizin değil diğer tüm ev sahibi-kiracı arasındaki gerilimler için çözüm üretilmesi gerekiyor. Kurtuluş Altun, günümüzde bu problemlerin çözümü için belediyelere seslendi. Altun, “Ülkemizdeki kiracı-kira polemiği gün geçtikçe büyüyor. Bu nedenle özellikle belediyelerin acilen ivedi bir şekilde, vatandaşların rahatlıkla erişebileceği kiralık konutlar sunması gerekmektedir.” Zaman ve kaynak imkanı açısından da ülkemizin oldukça müsait olduğuna işaret eden Altun “Artık 1,5-2 sene içerisinde şehir inşa etmek mümkün. Yatırım kaynakları açısından da Dünya desteğini alan bir ülkeyiz. Bu nedenle çözüm için geç kalınmamalı ve krizler bir an evvel çözülmelidir.” uyarılarında bulundu.

Yukarı