Kentsel dönüşüm ile beraber yenilenecek olan konutlar emlak piyasasının son gözdesi oldu. Riskli konutların satış ilanları sıklaşırken bu konutları satın alanlar 2-3 kat kar elde edebildikleri gibi zarar ile de karşılaşabiliyorlar.
Konut fiyatlarında meydana gelen artışlar ile emlak piyasası kendi içerisinde kendisine yeni alanlar açmaya başladı. Son olarak bu alanların içerisine riskli konutlar eklendi. Yatırım amacıyla konut satın almak isteyenler tamamen riskli konutlara yönelmeye başladılar. 30 – 40 yıllık konutlar ilan siteleri üzerinden peynir ekmek gibi satılıyor. Bu konutların bazıları için kentsel dönüşüm kararı alınmış ve bazılarındaysa müteahhit ile bile anlaşılmış. Bu şekilde konut yatırımı yapanlar kentsel dönüşümün tamamlanması ile kara geçebiliyorlar.
RİSKLİ KONUTLAR KAPIŞ KAPIŞ SATILIYOR!
Riskli konutlar internet üzerinden “büyük fırsat” mottosu ile satışa çıkarılıyor ve fiyatları da 500 Bin TL’den başlıyor. İyi bir lokasyonda büyük bir konut ise bu kapsamda 8 Milyon TL’ye dahi alıcı bulabiliyor. İstanbul Beşiktaş’ta dönüşüm kararı verilen 3+1 ev için 4 Milyon 250 Bin TL fiyat isteniyor. Bu konutu satın alan kişi dönüşüm sonrasında aynı konutu 10 Milyon TL’ye satabilecek imkan bulabileceği iddia ediliyor. Aynı şekilde İstanbul Fatih’te 2+1 daire 1 Milyon 450 Bin TL satışa çıkarken dönüşüm sonrası 4 Milyon TL’ye satılabileceği iddia ediliyor.
RİSKLİ KONUT SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kentsel dönüşüme giren veya girecek olan riskli konutları yatırım amacıyla satın almak isteyenlere Gayrimenkul Hukuku uzmanı Avukat Hikmet Güngör bazı uyarılarda bulunarak, “Dönüşüme girecek olan bir konut yatırım aracı olabilir. Ancak sadece satıcının sözlerine güvenip bu konutları satın almak büyük risk. Eğer böyle bir konut tamamen yatırım amacıyla satın alınacaksa farklı farklı yerlerden iyi bir araştırma yapılması gerekiyor.” dedi.
Riskli konutları satın alırken atılması gereken adımları açıklayan Avukat Hikmet Güngör, “Böyle bir konut satın alınacaksa önce bu konutun resmi imar durumu öğrenilmeli. Bina yıkılıp yeniden yapıldığında hangi haklara sahip olacaklarını bilmeliler. Böylelikle müteahhit firmaya ek ödeme yapılıp yapılmayacağı da belli olmuş olur. Eğer 5 katlı bina yıkılıp yerine 5 katlı bina yapılacaksa müteahhitin burada payı yok demektir. Bunun için de yıkım ve yapım için müteahhite ek ödeme yapılması gerekecek.” ifadelerini kullandı.
Riski konutların satın alınma sürecinde çok dikkatli hareket edilmesi gerektiğini açıklayan Avukat Hükmet Güngör, “Aynı bölgede bulunan bir yapı emsal olarak gösterilirse buna da aldanılmamalı. Her parselin imar durumu farklıdır. Riskli konutun SİT alanında veya tarihi esere komşu olması da dönüşüm sürecini oldukça uzatacaktır. Çok kalabalık binalardan ve sitelerden de riski konut almak uzun bir dönüşüm sürecini beraberinde getirebilir.” şeklinde konuştu.