Çanakkale 1915 Köprüsü Kullanıma Açıldı

Çanakkale köprüsü nereye yapılıyor, Çanakkale Köprüsü güzergahı, Çanakkale Köprüsü’nün faydaları, Çanakkale Köprüsü’nü kim yapıyor ve son durum nedir soruları sosyal medyanın gündeminde…

Dünyanın en uzun orta açıklı asma köprüsü olan Çanakkale 1915 Köprüsü açıldı. Toplam 4608 metre uzunluğunda, 2023 metre orta açıklığa sahip 313 metre kule yüksekliği bulunan ve Malkara – Çanakkale güzergahını birbirine bağlayan Çanakkale 1915 Köprüsü ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını bu yazımızda açıklıyoruz.

  1. Güzergahı
  2. Maliyeti
  3. Bitiş Tarihi
  4. Kamulaştırma Kararları
  5. Faydaları
  6. Çevreye Etkisi

Proje Bilgileri

Proje AdıKınalı – Tekirdağ – Çanakkale – Savaştepe Otoyolu Projesi, Malkara – Çanakkale (1915Çanakkale Köprüsü Dahil) Kesimi İşi (1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu)
İdareT.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM)
MüşavirTEKFEN Mühendislik A.Ş. – T Engineering International SA Ortak Girişimi
Görevli ŞirketÇanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. (ÇOK A.Ş.)

Sözleşme ve Finansman Bilgileri

İhale Tarihi26/01/2017
Uygulama Sözleşmesi
İmza Tarihi
21/03/2017
Uygulama Sözleşmesi
Yürürlük Tarihi
16/03/2018
Sözleşme Süresi16 Yıl 2 Ay 12 Gün
Toplam Yatırım Tutarı10.354.576.201,85 Türk Lirası (2016)

Çanakkale Köprüsü Güzergahı

Türkiye’nin mega projeleri arasında gösterilen Çanakkale 1915 Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ’ın Malkara ilçesi ile Çanakkale’nin Lapseki ilçesini birbirine bağlıyor. Yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki köprüyle birlikte toplam 88 kilometrelik otoyol ve 13 kilometrelik bağlantı yolları bulunmaktadır.

Çanakkale Köprüsü’ne 6 adet kavşakla birlikte giriş ve çıkış sağlanabilecek. Bu kavşakların 4’ü Avrupa Kıtası’nda 2’si ise Asya Kıtası’nda bulunmaktadır. Avrupa kıtasındaki kavşaklar Malkara, Kavakköy, Güneyli ve Gelibolu’da bulunurken Asya kıtasındaki kavşaklar Lapseki, ve Umurbey köy ve ilçelerinde bulunmaktadır.

1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ’ın Malkara ilçesi ile Çanakkale’nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan ve yaklaşık 5 km’lik 1915Çanakkale Köprüsü’nü de içeren 88 km’lik otoyolu ve 13 km’lik bağlantı yollarını kapsamaktadır.

1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu’na giriş ve çıkışlar 6 adet kavşaktan gerçekleşecek. Bu kavşaklar Avrupa yakasında Malkara, Kavakköy, Güneyli ve Gelibolu; Asya yakasında Lapseki ve Umurbey köy ve ilçelerine yakın noktalardadır.

1915 Çanakkale Köprüsü Avrupa yakasında Gelibolu ilçe merkezinin 10 km güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya yakasında Lapseki ilçesini birbirine bağlayacak. 2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ve 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam uzunluğu 4.608 metre olacak şekilde projelendirilerek inşa edilmektedir.

Çanakkale Boğazı’nın daha dar kısımlarının Gelibolu Yarımadası’nın daha güneyinde yer alması ve bu alanların hem doğal hem de tarihi olarak büyük öneme sahip olması bu süreçte en önemli unsurlardan biri olmuştur.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün Maliyeti

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi için 10 farklı ülkeden 25 finansal kuruluşun taraf olduğu kredi sözleşmeleri 16 Mart 2018 tarihinde imzalanmış, 2018 Mart ayında Proje’ye 2,265 milyar EUR tutarında beş yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadeli kredi sağlanmıştır. Kredinin yüzde 70’lik kısmı 19 yabancı banka ve finans kuruluşu, yüzde 30’luk kısmı ise Türk bankaları tarafından sağlanmıştır.

Uluslararası proje finansman standartlarında yapılandırılan kredi paketi, Export Credit Agency (ECA) ve İslami finansman yöntemlerini de içeren 8 farklı kredi diliminden oluşmaktadır. Koreli ihracat kredi destek kuruluşları KEXIM ve KSURE, 1 milyar EUR tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye’deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketi ile finansmanda yer alırken, Danimarka ihracat kredi destek kuruluşu EKF ve İslam Kalkınma Bankası’na bağlı İhracat Kredisi ve Yatırımların Sigortası Kuruluşu ICIEC de finansmanda yer almıştır.

1915 Çanakkale Köprüsü Ne Zaman Bitiyor

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nin temel atma töreni Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 18 Mart 2017’de Çanakkale’de gerçekleştirildi. Yatırım bedeli finansman maliyetleri dahil 3 milyar Euro’nun üzerinde olan köprünün sözleşme kapsamında 16 Eylül 2023 tarihine kadar tamamlanması öngörülmesine rağmen 18 Mart 2022 tarihinde açılması bekleniyor.

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında ihale edildiğinden, Proje’nin yapımı ve işletmesi Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. (ÇOK A.Ş.) tarafından verilen teklif süresince gerçekleştirilecek, bu süre sonunda Köprü ve Otoyol Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilecektir.

18 Mart 2022 yılında hizmete açılması hedeflenmektedir. Projenin yapım dahil toplam süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olup, bu süre sonunda 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilecektir.

Çanakkale 1915 Köprüsü Kamulaştırma Kararları

Proje kapsamındaki kamulaştırma işlemleri T.C. Kamulaştırma Kanunu’na uygun olarak Karayolları Genel Müdürlüğü (Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü) tarafından gerçekleştirilmektedir. Araziniz özelindeki bilgiler için Bursa’daki Karayolları Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü ile Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde kurulan kamulaştırma ofislerine arazi sahibi olarak bizzat başvurmanız gerekmektedir. Bu ofislerin adresleri aşağıda verilmektedir.

Karayolları Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü Armutköy Mah. No: 22 Osmangazi/BURSA Gelibolu: Yazıcızade Mah. Damla Sitesi C Blok D: 13 Gelibolu/Çanakkale Lapseki: Gazisüleymanpaşa Mah. Onur Cad. No: 15 Lapseki/Çanakkale

Proje’nin kamulaştırma bedelleri ilgili kanun ve yönetmelikler doğrultusunda birçok farklı kriter (Arazi türü, imar durumu, ekili ürün, müştemilatlar vb.) dikkate alınarak belirlenmektedir. Kamulaştırma sürecine ilişkin detaylı bilgiye internet sitemizin sürdürülebilirlik bölümündeki Kamulaştırma Bilgi Rehberi belgesinden ulaşabilirsiniz.

Çanakkale 1915 Köprüsünün Faydaları

  • 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi ulusal ve bölgesel pek çok avantaj sağlayacak. Vizyon 2023, önemli hedeflerinden birine ulaşacak. Türkiye’nin ulusal kalkınma hamlesinin belgesi niteliğindeki Vizyon 2023 Master Planı’nda öngörülen yurt sathında karayollarının iyileștirilmesi hedefinde önemli bir rol oynayacak.
  • Türkiye’nin batısında otoyol entegrasyonu tamamlanacak. Proje, 324 km’lik Kınalı-Tekirdağ – Çanakkale- Savaștepe Otoyolu Projesi’nin önemli bir parçasını oluşturuyor. Proje, bu otoyolun tamamı Gebze-İzmir Otoyolu’na bağlandığında, Marmara’yı çevreleyen otoyol zincirinin halkaları birleşecek.
  • İstanbul Boğazı geçişine yeni bir alternatif oluşacak. İstanbul’un, Avrupa ve Anadolu arasında üstlendiği ağır transit trafik yükü hafifleyecek. Batı Anadolu boyunca halen İstanbul merkezli batı-doğu aksı üzerinde yoğunlașan trafik yükü Marmara Denizi’nin batı kıyısından güney yönüne doğru dengelenecek.
  • Trakya ve Batı Anadolu’daki sanayi, ticaret ve hizmet sektörleri ivme kazanacak. Daha hızlı ve daha düşük maliyetli yük taşımacılığı, üretken nüfus barındıran bu bölgelerimizin sadece ekonomik faaliyetlerini değil, sosyal bağlarını da güçlendirecek.
  • Ulusal ve uluslararası turizm canlanacak. Avrupa ülkeleri, Balkanlar ve özellikle Yunanistan ve Bulgaristan ile ticari ilişkilerin yanı sıra kültürel etkileşim de olumlu etkilenecek. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu’nun, Gebze-İzmir Otoyolu’na Balıkesir civarında bağlanması ile İzmir, Aydın, Antalya gibi turizm merkezlerinin Avrupa ülkeleri ile arasındaki mesafe kısalacak ve turizm sektöründe gelişme sağlanacak.
  • Taşımacılıkta süreler ve maliyetler düşecek, dış ticaretin etkinliği artacak. Proje’nin hizmete girmesiyle birlikte, taşıt işletme maliyetleri ve yolculuk süresi açısından kazanımlar sağlanacak. Yük taşıyan araçların ulaşım kısıtlamasının kalkmasıyla ithalat ve ihracatımızdaki zaman maliyeti azalacak.
  • Proje, inşaattan işletme aşamalarına kadar sürekli istihdam sağlayacak. İnşaat ve işletme aşamalarında binlerce kişiye sağlayacağı istihdam ve çeşitli sektörlere katacağı canlılıkla, Türkiye ekonomisine önemli katkı verecek.
  • Çanakkale, şanlı tarihine ve 21. Yüzyıl’a yaraşır bir “eser proje”ye kavuşacak. Çanakkale, kentin önemi ve dinamiğine uygun, estetik ve çağdaş bir asma köprü ile taçlanacak.

Çanakkale Köprüsü Çevreye Zararlı Mı?

  • Proje kapsamında uluslararası standartlarda bir Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) çalışması gerçekleştirilmiştir. Projenin muhtemel tüm riskleri tespit edilerek bu konularda gerekli önlemler belirlenmiştir. Bu konuda hazırlanan raporlara web sitemizin sürdürülebilirlik bölümünden ulaşabilirsiniz.
  • Proje kapsamında yürütülen uluslararası standartlardaki çevresel çalışmalar kapsamında deniz yaşamına muhtemel olumsuz etki edecek faaliyetler tespit edilmiş ve bu konuda alınacak önlemler belirlenmiştir.
  • Örneğin köprü kule temellerinde yapılan kazık çalışmalarının, Çanakkale Boğazı’nı kullanarak göç eden bazı yunus türlerini olumsuz etkileyebileceği tespit edilmiş ve bu konuyla ilgili uzmanlar görevlendirilerek özel protokoller uygulanmış; gerektiği durumlarda inşaat yapım faaliyetleri durdurulmuştur.
  • Ayrıca Akdeniz’de koruma altındaki bir tür olan Pinna Nobilis adındaki kabuklu türünün köprünün deniz yapıları sebebiyle etkilenebileceği tespit edilmiş ve bu konuda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile ortak gerçekleştirilen çalışma ile 1000’in üzerinde canlı güvenli alanlara taşınmıştır.
  • Proje kapsamında yürütülen uluslararası standartlardaki çevresel çalışmalar Projenin Saros Körfezi’ne olumsuz bir etkisi olmadığını ortaya koymaktadır. Konuyla ilgili detaylı bilgiye web sitemizin Sürdürülebilirlik bölümündeki raporlardan ulaşabilirsiniz.
  • Projenin inşaat ve işletme dönemlerini kapsayan detaylı bir Denizcilik Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirmesi çalışması gerçekleştirilmiş, önlemler belirlenerek uygulanmaya başlanmıştır.
  • Bu kapsamda çalışma alanları radar vericili şamandıralarla işaretlenmiştir. Ayrıca projede kullanılan motorlu-motorsuz tüm deniz araçlarına radar vericisi yerleştirilmektedir. Bölgedeki balıkçılara ve feribot işletmesine inşaat işleriyle ilgili düzenli bilgi aktarılmaktadır. Proje deniz trafiğini tehlikeye düşürmemektedir.
  • 1915 Çanakkale Köprüsü tabliyesinin en düşük noktadaki yüksekliği yaklaşık 83 metredir. Uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda yeni ticari gemi seyrüsefer hattı ve yüksekliği belirlenmiş ve 14 Ağustos 2019 tarihli Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği ile yürürlüğe konmuştur. Bu yönetmeliğe göre köprünün olduğu bölgede yeni seyrüsefer hattı navigasyon genişliği 70 metre yükseklik ve 1600 metre genişlik olacak şekilde düzenlenmiştir.
  • 1915 Çanakkale Köprüsü Çanakkale Boğazı’ndaki ticari gemilerin geçişlerini etkilemeyecek ve bölgede riskleri arttırmayacak şekilde tasarlanmıştır.
  • Uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda  yeni ticari gemi seyrüsefer hattı ve yüksekliği belirlenmiş ve 14 Ağustos 2019 tarihli Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği ile yürürlüğe konmuştur. Bu yönetmeliğe göre köprünün olduğu bölgede yeni navigasyon genişliği 70 metre yükseklik ve 1600 metre genişlik olacak şekilde düzenlenmiştir.

One thought on “Çanakkale 1915 Köprüsü Kullanıma Açıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir