Zorunlu Deprem Sigortası Azami Teminat Tutarı Yeniden Belirlendi: 1 Milyon 272 Bin TL

Deprem sigortası

Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası’nda önemli bir değişiklik yaşandı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Zorunlu Deprem Sigortası azami teminat tutarı, 1 Ocak 2024 itibarıyla geçerli olmak üzere iki katına çıkartılarak 1 milyon 272 bin TL’ye yükseltildi.

SEDDK’nın açıklamasına göre, 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu kapsamında her yıl güncellenen Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği, sigorta ve inşaat sektöründeki değişen koşullara ve yeniden yapım maliyetlerine göre sigorta bedeli hesaplamasını güncelliyor. Bu sayede, primlerin ve teminatların enflasyonla aylık olarak güncellenmesi sağlanarak, sigortalıların menfaatlerinin korunması amaçlanıyor.

Yapılan düzenlemeyle birlikte azami teminat tutarı 640 bin TL’den 1 milyon 272 bin TL’ye çıkarılırken, sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri de revize edildi. Betonarme konutlar için metrekare başına 3 bin 16 TL’den 6 bin TL’ye, diğer konutlar için ise 2 bin 80 TL’den 4 bin TL’ye yükseltildi.

SEDDK’nın Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğine göre, Zorunlu Deprem Sigortası asgari prim tutarları da 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren güncellenecek. Risk gruplarına göre birinci gruptan yedinci gruba sırasıyla 979 TL, 869 TL, 739 TL, 693 TL, 521 TL, 370 TL ve 252 TL olarak belirlenen yeni prim tutarları, deprem sigortasına olan erişimi artırmayı amaçlıyor.

Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortası poliçe sayısı 2023 yılında 11,7 milyona ulaşırken, zorunlu deprem sigortası kapsamında 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde bugüne kadar yaklaşık 35 milyar TL ödeme yapıldı.

Bu yeni tarife düzenlemesiyle birlikte SEDDK, sigortalıları deprem nedeniyle oluşabilecek zor durumlarda daha etkin bir şekilde desteklemeye devam edecek.

Yukarı