Konut Alım-Satımında Yeni Düzenleme: Ticaret Bakanlığı’ndan Açıklama Geldi

Small wooden house and hundred dollar on white background

Konut alım ve satım işlemlerinde önemli değişikliklere gidildi. Ticaret Bakanlığı, “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” ile sektördeki sorunları çözmeyi ve temsilcilerin taleplerini karşılamayı amaçlıyor.

Taslak, emlak şirketlerine yetki belgesi zorunluluğu getiriyor. Mesleki deneyim şartının kaldırılmasıyla, gerekli diğer koşulları taşıyan emlak şirketlerinin yetki belgesiz faaliyet göstermelerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yeni düzenleme ile elektronik ortamda sağlanan gerçek veya tüzel kişilerin aynı konut için farklı fiyatlar vermesinin önüne geçiliyor. Bu sayede fiyat rekabeti dengeye kavuşturularak adil bir rekabet ortamı oluşturulması hedefleniyor.

İnternet ortamındaki ilanlara yönelik düzenlemeler de dikkat çekiyor. Başkasına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara farklı fiyat girişlerinin önüne geçilerek sektördeki spekülatif fiyat artışları engellenmeye çalışılıyor. Aynı zamanda, elektronik ortamda hizmet sunan platformlardaki ilanlarda bilgi kirliliğini önlemek amacıyla kurallar belirleniyor.

Yapılan değişikliklere uymayanlarla ilgili olarak, kanunlarda suç niteliğinde olan ifadelere yönelik para cezaları uygulanacak. Ayrıca, yetki belgesi olmadan ticari faaliyet yürütenlere idari para cezaları verilecek. Bu cezalar, il müdürlükleri tarafından uygulanacak.

Bu yeni düzenleme ile birlikte konut alım-satım süreçlerinde şeffaflığın artırılması, rekabetin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve tüketicilerin daha güvenli bir şekilde işlem yapmalarının hedeflendiği belirtiliyor.

Yukarı