İstanbul’da Airbnb Dönemi Sona Eriyor: Emlak Piyasasında Yeni Dönem

İstanbul’da turizm amacıyla kısa süreli veya Airbnb gibi platformlar üzerinden kiralanarak ek gelir elde edilen eşyalı evlerin dönemi sona eriyor. 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren yeni yasal düzenleme, konut kiralamayı düzenli ve denetlenebilir hale getirerek mülk sahiplerini ve kiracıları korumayı amaçlıyor.

Bu düzenlemenin ardından İstanbul’da emlak piyasasında önemli değişiklikler yaşanıyor. Artık Airbnb sistemiyle kısa süreli veya turizm amaçlı kiralanan evler sistemden çıkıyor. Bu durum, özellikle eşyalı dairelerin kiraya verilememesiyle İstanbul’da kiralık konut piyasasında belirgin bir değişime yol açıyor.

Konut piyasasındaki bu değişimle ilgili görüşlerini paylaşan bir emlak uzmanı, “Evini Airbnb’den çıkaran mülk sahipleri dairelerini mobilyalı eşyalı diye kiralamaya geçtiler ama piyasa şu an eşyalı dairelerle doldu. Fakat bu daireleri tutacak ne yabancı ne aile ne öğrenci ne de bekar var. Eşyalı ev arayan kitle artık yok. Daireler kiraya verilemediği için boşta kaldı.” şeklinde konuştu.

Bu durumu aşmak için mülk sahiplerinin yeni stratejilere başvurduğu belirtiliyor. Bazı mülk sahipleri, evlerindeki eşyaları ucuz depolara taşıyarak boşaltıp, fiyatlarını düşürerek kiralamaya çalışıyorlar. Ancak henüz yasanın tam olarak uygulanmaya başlamamış olması nedeniyle, Airbnb’de evlerini kiraya vermeye çalışanların hala bulunduğu ifade ediliyor.

Önümüzdeki günlerde, daha fazla eşyalı evin boşaltılarak piyasaya sürülmesi ve boş evlerin kiralanabilir hale gelmesi bekleniyor. Ancak bu süreçte, emlak piyasasındaki dengelerin nasıl şekilleneceği ve yeni kiracı profillerinin oluşup oluşmayacağı merak konusu olarak duruyor.

Sonuç olarak, İstanbul’da Airbnb sistemiyle kısa süreli veya turizm amaçlı kiralanan eşyalı evlerin dönemi sona eriyor. Yeni yasal düzenleme, konut piyasasında önemli bir değişimi beraberinde getiriyor ve mülk sahipleri ile kiracıları yeni bir döneme hazırlıyor.

Yukarı