İBB Hatice Sultan ile Fehime Sultan yalıları için mahkemeye gidiyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi son günlerde tartışma konusu olan Hatice Sultan ile Fehime Sultan yalıları hakkında bir açıklama yaptı. Yalılar bugün İBB’den alınarak kamu hazinesi adına tescil edilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde olan Beşiktaş Ortaköy’deki Hatice Sultan ile Fehime Sultan yalıları ile alakalı olarak bugün kritik gelişmeler yapıldı. İstanbul Valiliği’nde son günlerde tartışma konusu olan yalıların kamu hazinesine devri için Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu Toplantısı yapıldı. Bu toplantıda alınan karar gereği Hatice Sultan ile Fehime Sultan yalıları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alındı.

HATİCE İLE FEHİME SULTAN YALILARI İÇİN AÇIKLAMA

Yapılan toplantının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Can Akın Çağlar bir açıklama yaparak, “Hatice Sultan ile Fehime Sultan yalıları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınarak kamu hazinesine tescil edilmiştir. 1950 yılında maliye hazinesine ait olan bu yalılar 1964 yılında İl Özel İdaresine verilmiştir. 2009 yılında ise Bakanlar Kurulu kararı ile THY ve DO&CO İkram Hizmetleri AŞ’nin ortaklığındaki şirkete otel yapılması amacıyla devrediliyor. O gün yapılan sözleşmede 3 yıl içerisinde bu yalının restore edilerek otel olarak açılması gerektiği belirtilmesine rağmen hala daha restore edilmemiştir. Bu yalılarda otel hizmeti verilmemektedir. 2014 yılına gelindiğinde ilgili yasa gereği İl Özel İdareleri kapatıldı. Bu mülkler de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Bu yalıların otel yapılabilmesi için bugüne kadar gelen süreçleri yaşamak zorunda kaldık.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yasal haklarını kullanacağını söyleyen Can Akın Çağlar, “Sözleşmedeki şartlar yerine getirilmemiştir. Bundan dolayı da sözleşmenin iptali için hukuki süreç başlatılmıştır. Bugün toplantıda 2014 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verilen bu yalılar buralar 1950 yılında kamu hazinesine aitti denilerek İBB’den alınıp hazineye devredilmesi amaçlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin alınan karara karşı hamle yapacağını açıklayan Can Akın Çağlar, “Bugün burada tarihi bir karar aldılar. Bu karar 8’e karşı 1 oyla alınmıştır. Biz idari yargı yoluna giderek bu kararı iptal ettireceğiz. Yargı kararı ile Hatice Sultan ile Fehime Sultan yalıları yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin olacaktır.” dedi.

Yukarı