Son yıllarda Türkiye’de konut fiyatlarının hızla yükselmesi, yatırımcılar ve konut alıcıları için önemli bir gündem maddesi haline geldi. Ancak fiyatların yükselmesinin temel nedeni müteahhitler ya da proje geliştiriciler değil, arsa maliyetleri olarak öne çıkıyor. Büyükşehirlerde arsa paylarının yüzde 50’yi aşması, konut maliyetlerinin düşmesini zorlaştırıyor.
Konut Fiyatlarında En Büyük Pay Arsa Maliyetlerinde
Türkiye’de konut sahipliği oranı yüzde 56 seviyelerine gerilerken, fiyatların düşmesini bekleyenler çözümü müteahhitlerden gelen indirimlerde arıyor. Ancak uzmanlara göre, konut fiyatlarındaki asıl belirleyici unsur arsa maliyetleri. Büyükşehirlerde arsa paylarının yüzde 50’yi geçtiği ve inşaat maliyetleriyle birleştiğinde konut üretimini daha pahalı hale getirdiği belirtiliyor.
İnşaat Maliyetleri Döviz Bazında Üç Katına Çıktı
Son yıllarda inşaat sektöründe maliyetlerin hızla arttığı görülüyor. Üç yıl önce 30 dolar olan hazır betonun metreküp fiyatı, günümüzde 85 dolara ulaştı. Döviz bazında yaşanan bu artış, inşaat maliyetlerini doğrudan etkiliyor. Hazır betonun yapı maliyetine etkisi yüzde 8 seviyelerinde olsa da, diğer yapı malzemelerinde de benzer artışlar yaşanıyor. Son bir yılda malzeme fiyatlarında yüzde 40’ın altında bir artış neredeyse görülmediği gibi, işçilik maliyetleri de giderek yükseliyor.
Mevcut Konutlardan Daha Ucuza Mal Etmek Mümkün Değil
Büyükşehirlerde satılık imarlı arsa fiyatlarının yüksek seviyelerde olması, yeni konut projelerinin maliyetlerini de artırıyor. Uzmanlar, fahiş arsa fiyatları nedeniyle bitmiş konutlardan daha düşük maliyetle yeni konut üretmenin mümkün olmadığını belirtiyor. Bugün 10 milyon liralık bir konutta, müteahhidin payı 5 milyon lira iken arsa sahibinin payı da 5 milyon lira seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla müteahhitler kendi payları üzerinden indirim yapsalar dahi, toplam konut fiyatlarının önemli ölçüde düşmesi mümkün görünmüyor.
Konut Finansmanında Hareketlilik Artıyor
Önümüzdeki dönemde konut erişilebilirliğini artırabilecek en önemli faktörlerden biri finansman imkânları olacak. Konut kredisi faiz oranlarının sene başında yüzde 3,05 seviyesinden yüzde 2,55 seviyesine düşmesiyle birlikte, konut kredisi kullanımı bir haftada 3 milyar liranın üzerinde artış gösterdi. Uzmanlara göre, piyasada beklenen faiz indirimleri henüz gerçekleşmese de, konut sektörünü destekleyecek kredi politikalarının en erken 2026 yılı başında devreye girebileceği öngörülüyor.