BDDK’nın konut kredi kararı nasıl karşılandı? 

BDDK’nın konut kredileri ile alakalı olarak yaptığı değişikliği konut sektörü değerlendirdi. Konut kredileri ile alakalı yeni karar konut fiyatlarındaki artışı durdurabilir mi? 

BDDK tarafından konut kredilerine dair geçtiğimiz günlerde önemli bir karar alındı. Buna göre değeri 2 Milyon TL’ye kadar olan konutlara bankalar yüzde 90 oranında kredi verebilecekler. 1 Milyon TL’lik bir konut için 900 Bin TL konut kredisi çekilebilecek. 100 Bin TL peşin ödeme ile 1 Milyon TL’lik konut satın alınabilecek. Yapılan bu değişikliği inşaat ve emlak sektörünün temsilcileri yorumladılar.

BDDK’NIN KONUT KREDİSİ KARARINI KONUT SEKTÖRÜ YORUMLADI

Kararı değerlendiren istanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Alınan kararda 1 Milyon TL’ye kadar olan kısım çok önemli. Bu düzenleme ile 10 Milyon TL ve üzerinde fiyatla konut satın almak isteyen kişinin zaten varlıklı olduğu ve kredi çekmesine gerek olmadığı tespit edilmiş. Ayrıca bu karar ile inşaatçılara, müteahhitlere lüks konut inşa etmek yerine sosyal konut üretin denilmiş. Bu karar ile ilişkili olarak konut fiyatları da düşebilir.” dedi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu ise kararı, “BDDK’nın konut kredileri ile aldığı kararı olumlu buluyoruz. Bu düzenleme ile orta ve alt gelir grubu için de ev sahibi olma imkanı doğacak. Ancak yine de böyle bir karar alınırken sektör temsilcilerine danışılmasını beklerdik.” şeklinde değerlendirdi. 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da yaptığı değerlendirmesinde, “Konut temininin finansmanını sağlamak adına atılan adımı önemsiyoruz. Sosyal konut üretiminin artması için sadece kredi imkanlarının cazip hale getirilmesi yeterli değildir ama önemli bir adımdır. Ucuz konutun en önemli özelliği erişilebilir fiyattır. Kredi ise bunun ikinci aşamasıdır. Dolayısıyla önce uygun maliyetli arsa ve düşük maliyetli konut üretimi devreye sokulmalıdır. Konut üreticisinin finansal anlamda güçlenebileceği kredi imkanlarının sağlanması ucuz konut için önemli bir teşvik olacaktır.” dedi.

Yukarı