Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi,” akıllı şehir konseptine uygun olarak şehirlerin dijital ikizlerini oluşturmayı amaçlıyor. Proje, mevcut yapı stokunun tespiti ve takibi, tapu, kadastro, adres, ve 3 boyutlu bina verilerinin üretilerek belediye ve diğer kamu kurumlarının verileriyle entegre edilmesini sağlayacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, projenin tamamlanmasıyla ilgili olarak, “Şehirlerin dijital ikizlerini çıkarıyoruz” dedi. Bakan Özhaseki, projenin, deprem, sel ve heyelan gibi afetlerin sonrasında arama kurtarma ve hasar tespiti, yeni şehirleşme çalışmaları, enerji potansiyeli tahmini ve gürültü emisyonu tahminleri gibi birçok alanda fayda sağlayacağını belirtti.
Proje, yerli imkanlarla geliştirilmiş olup, vatandaşların yapılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye erişimini kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Bakan Özhaseki, projenin tamamlanan illerde, yılbaşından itibaren vatandaşlara hizmet vermeye başlayacağını açıkladı.
Projenin ayrıca, afetle mücadele süreçlerini hızlandıracağı ve hasar tespiti çalışmalarında doğru veriye hızlıca ulaşılmasını sağlayacağı ifade ediliyor. Şehir planlama, arazi yönetimi, mühendislik projeleri, vergi toplama, kültürel ve doğal varlıkları koruma, çevre koruma gibi alanlarda kullanılacak üç boyutlu konumsal verileri sağlayarak akıllı şehirler için önemli bir altyapı oluşturacak.
Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte vatandaşlar, gayrimenkul alım satım süreçlerinde 3 boyutlu görüntülerle yapı ve bağımsız bölüm bilgilerine daha kolay erişebilecekler. Projedeki teknolojik veri ve çıktılar çevreden inşaat sektörüne kadar birçok alanda kullanılabilecek.