AVM’ler Euro bazında yüzde 47 değer kaybetti

Pandemi döneminden en olumsuz etkilenen sektörlerin başında AVM’ler yer almıştı. Alışveriş Merkezlerinin değeri süreçte yüzde 47’ye geriledi.

“AVM Sektörü Finansal Sorunlarına Yaklaşımlar ve Çözüm Önerileri” raporu yayımlandı. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından, Ernst & Young liderliğinde ve Esas Gayrimenkul desteğiyle hazırlanan raporda pandeminin yarattığı etkinin izleri bir kere daha ortaya koyuldu.

Son yapılan düzenlemelerin etkisi ile Alışveriş Merkezlerinde yatırımların yüzde 56 azaldığı, değerlerinin ise yüzde 47 seviyesine gerilediği görüldü. Özellikle de pandemi döneminde uygulamaya alınan alışveriş merkezlerine dövizle kiralama yasağının bu düşüşte payının büyük olduğu belirtildi.

AVM’LERİN DEĞERİ DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR

Açıklanan raporu değerlendiren AYD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, yapılan yasal düzenlemelerin AVM’leri olumsuz etkilediğini belirterek büyük bir değer kaybı yaşanmasına neden olduğunu söyledi. Hatırlanacağı üzere 2016 yılında AVM işletmeleri hakkında yasal düzenleme yapılmış, 2018 yılında dövizle kiralama yasağı getirilmiş, 2019 senesinde borçlar kanununda yapılan düzenleme ile artış oranı ile ilgili düzenlemeye gidilmişti. Son olarak ise 2020 yılında ortak alan düzenlemesine gidilmişti.

Yapılan düzenlemeleri değerlendiren Altaş “Artışlar ile değerleme yapıldığında AVM’lerin değeri Euro bazında yüzde 47 düştü. Bizim AVM’ler olarak birinci önceliğimiz hayatta kalmak için kira geliri elde etmek. Ancak hayata geçen regülasyonlar, gelirimizin sürekli düşmesine yol açtı” diyerek zarar ettiklerini dile getirdi.

TİCARİ GAYRİMENKUL KİRA REJİME GELECEK Mİ?

Ticari Gayrimenkul Kira Rejimi getirilmesi taleplerini bir kere daha gündeme taşıyan Altaş konut ile ticari gayrimenkullerin birbirinden ayrılması gerektiğini savundu. 13 ilde hala AVM bulunmadığına dikkat çeken Altaş yasal düzenlemenin yapılması halinde yatırımcıların yeniden Türkiye’ye döneceğini söyledi.

Yukarı