Bir Evin Krediye Uygunluğu Nasıl Anlaşılır? 

Contract for purchase or rental of house with calculator on table. Getting loan for housing concept

Konut alımına karar verildiği zaman alımı kolaylaştırmak üzere konut kredisine başvurulur. Başvurunun ardından bankanın sağlamış olduğu ekspertizler, krediye uygunluk kontrolü açısından alınacak evi keşfe gelir. Kredinin onaylanması adına ekspertizlerin sunduğu rapor oldukça önemlidir. 

Keşif sonucunda alınacak yaşam alanı krediye uygunsa banka tarafından konut kredisi sağlanır. Ekspertiz masrafları bilinenin aksine banka tarafından değil, kredi alıcı tarafından ödenir. Sıfır ev ile ikinci el bir evin krediye uygunluk kriterleri farklılık gösterebilir.  

Aynı zamanda konut kredisi alırken bankaların tekliflerini de karşılaştırmak gerekebilir. Kredi başvurusu esnasında gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde götürmek, sürecin hızlanmasını sağlar. İşsiz veya düzenli bir gelire sahip olmayan bireylerin kredi başvuruları genellikle reddedilmektedir.

Sıfır Evlerin Krediye Uygunluğu Nasıl Anlaşılır? 

  • Her bankanın sunduğu oran farklı olsa da ortalama olarak inşaatın %80 oranında bitmiş olması gerekir. Özellikle inşaat halinden satın alınan evlerde bu faktör önem arz eder. Konut fiyatının tespit edilebilmesi için projenin bitmiş hali üzerinden inceleme yapılır. 
  • Proje içerisinde yer alan ve ek yapılanma olarak bilinen otopark, depo, bodrum kat gibi bölümler daire ile beraber satın alınmamış olmalıdır. Ortak kullanım alanları, yaşam alanında olmadığı takdirde konut kredisine uygunluk sağlar. 
  • Satın alınacak olan ev, tapu kaydında mesken olarak belirtilmelidir. Dükkan, işyeri gibi çeşitli gruplarda yer alan kayıtlar konut kredisi için uygun değildir.  

İkinci El Evlerin Krediye Uygunluğu Nasıl Anlaşılır? 

  • Satın alınan tapunun türü mutlaka kat irtifakı ve mülkiyet olmalıdır. Tapu kaydındaki niteliği mesken olarak görülmelidir. Tapu kayıtlarında bağımsız bölüm seçeneği bulunur, seçenek üzerinden tapu bilgileri incelenmesi yapılabilir. 
  • Kredi verilecek yaşam alanının belediye tarafından onay almış olması ve projeye uygun bir şekilde bitirilmesi gerekmektedir. 
  • Kat mülkiyeti veya kat irtifakı ibaresi, projeye uygunluk anlamına gelir. Süre içerisinde proje içinde bulunmayan değişiklikler yapılmışsa konut krediye uygun olmaz. Projede görüldüğü ve onay aldığı haliyle satın alınmalıdır. 
  • Yaşam alanındaki ortak kullanım alanları, satın alınacak daireye eklenmemiş olması gerekir. 
  • Özellikle ikinci el konut alımında görülen bir sorun olan ipotek ve haciz kaydı, kredi alımına engel teşkil eder. Konut üzerinde herhangi bir ipotek veya haciz kaydı bulunmamalıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir