Satılık ve Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Fiyatlar Düşerken Talep Yükselişte

Homes in a shopping cart and for rent easel. Real estate realtor services.

Ocak ayı sonuçlarına göre yapılan “Satılık ve Kiralık Konut Piyasası Görünümü” araştırmasına göre, konut fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak Türkiye genelinde reel fiyat artış oranı yüzde 0,2’ye geriledi. Ankara’da bu düşüş yüzde 12,9’a kadar çıkarken, İstanbul’da yüzde 6,1’lik bir azalma yaşandı. İzmir’de ise uzun bir sürenin ardından ilk kez yıllık reel fiyatlar azaldı.

Satılık konut ilan sayısında ülke genelinde ve 3 büyükşehirde bir azalma gözlendi. Aralık ayında satılık konut arzı, önceki aya göre ülke genelinde yüzde 4,8, İstanbul’da yüzde 4,5, Ankara’da yüzde 2,5 ve İzmir’de yüzde 6,9 düşüş kaydetti.

Konut Talebinde Artış: Şubattaki depremlerin ardından sert bir düşüş yaşayan konut talebi, temmuzda artışa geçti ancak kasım ayına kadar düşüş trendini sürdürdü. Ancak, konut talebi aralıkta kasım ayına göre yüzde 5,5 artarak 93,6 oldu.

Reel Kira Fiyatları ve Artışı: Türkiye genelinde, İstanbul ve İzmir’de, kasım ile aralık ayları arasında cari kira fiyatlarındaki artış, aylık enflasyondan daha yüksek oldu. Bu durum, enflasyondan arındırılmış reel kira fiyatlarının bu bölgelerde yükseldiğini gösteriyor. Ülke genelinde Sahibinden platformu üzerinden ilan edilen kiralık konutların ortalama metrekare fiyatı 132,7 lira olarak gerçekleşti.

Reel Kira Artışında Yavaşlama: Rapora göre, Türkiye genelinde enflasyondan arındırılmış reel kira fiyatlarındaki yıllık artışlar uzun süredir azalmakta. Aralık ayında, kasıma göre 4,8 puan azalarak yüzde 13,5’e geriledi.

Kiralık Konut İlanlarındaki Azalma: Kiralık konut ilan sayıları, aralıkta ülke genelinde yüzde 5,1, İstanbul’da yüzde 3,4, Ankara’da yüzde 5,9, İzmir’de yüzde 5,5 azaldı. Bu veriler, kiralık konut pazarında talep ve arz dengesindeki değişiklikleri gösteriyor.

Yukarı