İstanbul İstiklal Caddesi, Dünya Genelinde Kira Artışında Rekor Kırdı

Dünya genelinde 49 ülkeyi kapsayan bir sıralamaya göre metrekare başına yıllık 2.500 euro’luk kira artışı ile İstanbul, 31’inci sıradan 20’nci sıraya yükseldi. İstiklal Caddesi, yüzde 120’lik şaşırtıcı bir kira artışı göstererek dünya genelindeki diğer ana alışveriş caddelerini geride bıraktı.

Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield tarafından hazırlanan “Dünya Geneli Ana Caddeler 2023” raporu, dünyanın en büyük 250 perakende şirketinin bu yıl yüzde 8.5’lik bir büyüme kaydettiğini ve lüks markaların yüzde 95’inden fazlasının kâr artışlarını 2023’ün başlarına kadar sürdürdüğünü ortaya koyuyor.

Rapora göre, İstanbul’un İstiklal Caddesi, dünya genelindeki diğer önemli alışveriş caddelerini geçerek metrekare başına yıllık 245 dolarlık kira artışı ile dikkat çekti. Bu şaşırtıcı artış, yüksek enflasyonun bir sonucu olarak önceki yıla göre yüzde 120’lik bir büyümeyi temsil ediyor.

Dünya genelinde en pahalı alışveriş caddesi yine New York’un Beşinci Caddesi olurken, İstiklal Caddesi’nin bu sıralamadaki yükselişi dikkat çekiyor. İstanbul, Avrupa’da en güçlü kirasal büyümenin yaşandığı cadde konumunda, bu başarı özellikle diğer Avrupa şehirlerinden ayrışmasını gösteriyor.

Özellikle pandemi sonrası dönemde lüks harcamaların zayıf da olsa büyümeye devam ettiğini gösteren rapor, İstiklal Caddesi’nin bu bağlamda öne çıkmasını sağlayan faktörleri de değerlendiriyor. Küresel ana perakende noktalarındaki kira artışlarının yüzde 4.8 olarak gerçekleştiği raporda, Asya-Pasifik bölgesinin yüzde 5.3’lük artışla öne çıktığı ve Amerika’nın yüzde 5.2, Avrupa’nın ise yüzde 4.2’lik bir artış gösterdiği belirtiliyor.

İstanbul’un İstiklal Caddesi’nin bu başarısı, şehir merkezindeki kira değerlerinin genel perakende piyasalarına kıyasla daha dirençli olduğunu ve özellikle lüks sektördeki performansın olumlu olduğunu ortaya koyuyor.

Yukarı