Bakan Özhaseki’den Büyük Kentsel Dönüşüm Müjdesi: İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi Başlıyor!

City of figures of buildings on a blue background. Concept for real estate

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir’de gerçekleştirdiği bir basın toplantısında, 5 ili kapsayan kentsel dönüşüm paketinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Bakan Özhaseki, şehirlerin öneminin altını çizerek, Dünya Bankası ile imzalanan anlaşmanın hayata geçirilmesinin heyecan verici bir adım olduğunu duyurdu.

Projenin ayrıntılarını açıklayan Bakan Özhaseki, İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ’ı kapsayan “İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi”nin başlatıldığını duyurdu. Projenin pilot ilinin İzmir olduğunu belirten Bakan Özhaseki, riskli yapıların dönüşümünde enerji verimliliğinin esas alınacağını ve iklim dostu, afetlere dayanıklı konut ve iş yerlerinin yapımı için hak sahiplerine uygun maliyetli finansman imkânı sunulacağını ifade etti.

Proje kapsamında mülk sahiplerine sunulan destekler arasında aylık yüzde 0,69 faiz ve 180 ay vadeyle 2,5 milyon TL’ye varan kredi desteği bulunuyor. Ayrıca, başka konutu olmayan orta ve düşük gelirli vatandaşlar, şehit ve gazi yakınları, emekliler ve engellilere yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi sağlanacak. Binaların enerji kimlik belgesi sınıflarına göre de faiz indirimleri uygulanacak.

Ödemelerin inşaat ilerleme seviyesine bağlı olarak yapılacağını belirten Bakan Özhaseki, projenin, 5 şehirde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı, çevresel ve afet risklerine karşı daha dayanıklı bir şehir yapısı oluşturmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Yukarı