Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ihtiyaç ve talepleri yeniden şekillendiriyor. Tam kapanma ve uzun süreli sokağa çıkma yasağı uygulamaları sonrası vatandaşlar şehir hayatından uzak, bahçeli ve müstakil ev arayışına yöneldi.
Tapusor.com tarafından hazırlanan ‘Pandemi Döneminde Müstakil Ev Trendleri’ raporunda piyasa trendleri ve metrekare değeri üzerinden öne çıkan ilçeler belirlendi. Rapora göre, bahçeli müstakil ev kategorisinde pandemi döneminde yıldızı parlayan bölgelerden İzmir 9 ilçeyle ilk sırada yer almaktadır. İkinci sırada 7 ilçeyle İstanbul ve üçüncü sırada 5 ilçeyle Muğla yer alıyor. Sakarya’dan 4, Adana ve Balıkesir’den 3, Ankara, Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Tekirdağ, Antalya ve Aydın’dan 2, Çanakkale, Afyon ve Osmaniye 1 ilçe listeye girmeyi başardı.
Akıllı emlak sitesi Tapusor.com üzerinde yer alan ‘Yatırım Nereye’ algoritmalarıyla oluşturulan rapor, pandemi döneminde evde kalmak zorunda kalan vatandaşların bahçeli müstakil ev hayallerini mercek altına aldı. Listenin başında geçtiğimiz yıllarda hem kentten kente hem de kırdan kente göçün parlayan yıldızı konumunda olan İzmir yer alıyor. İzmir’in Bornova, Buca, Çeşme, Foça, Karabağlar, Karaburun, Menderes, Seferihisar ve Urla ilçeleri pandemi döneminde değer kazanan ilçelerin başında geliyor. İzmir’de bahçeli ev fiyatları en çok artan bölgelerin başında % 71 değer artışıyla Foça geliyor. Mart 2020 itibariyle yaklaşık 6.144 TL olan rayiçler aradan geçen 1 yılın ardından 10.490 TL’ye kadar yükseldi.
İSTANBUL FARKLI ALTERNATİFLER SUNUYOR
Pandeminin başlaması ve uzaktan çalışma sistemine geçilmesi ile İzmir ve Muğla gibi illere karşı cazibesini kaybeden İstanbul, gayrimenkul sektöründe daha fazla alternatif sunarak yarışın içerisinde kalmaya çalışıyor. Şehirden uzaklaşmak ve temiz hava ile online çalışmaya başlayan beyaz yakalılar için İstanbul’un çeperlerinde az nüfuslu ilçelerde bahçeli nizamda ev fırsatları sunmaya devam ediyor. Beşiktaş, Üsküdar gibi ilçelerde gayrimenkul piyasa arzı artmasına rağmen fiyatlarda da %25’in üzerinde artış gözlemleniyor.
İstanbul’da iki farklı konsept ön plana çıkıyor. Şehir merkezinde bulunan müstakil bahçeli konutların mevcut değeri kent ortalamasının çok üzerinde olmasına rağmen hem talep hem de değer açısından artış trendi devam ediyor. Silivri, Çatalca, Arnavutköy gibi kırsal niteliği yüksek bölgeleri Sancaktepe, Çekmeköy gibi geçiş zoneları takip ediyor. Özellikle kısa ve orta dönem kiralama seçenekleri görülen gayrimenkullerde talep kaynaklı ciddi artış yaşanması satılık değerlerini de önemli ölçüde etkilemektedir.
MUĞLA CAZİBESİNİ KORUYOR
Türkiye’nin tatil cenneti Muğla pandeminin başlamasıyla birlikte değerine değer katmaya devam ediyor. Bayram, tam kapanma kararı ve yaz aylarıyla birlikte Türkiye’nin dört bir yanında şehre akın eden vatandaşlar gayrimenkul piyasasında oluşturdukları hacimle Muğla’nın hakkettiği değere ulaşmasında yardımcı oluyor. Datça, Bodrum ve Ortaca gibi ilçelerde müstakil bahçeli konut fiyatları %50’nin üzerinde artarken, Marmaris’te %35, Milas’ta ise %15 değer artışı yaşandı.
Muğla ve İzmir, özellikle ikinci el konutlar için yurt içi ve yurt dışından öncelikli tercih alanları olarak ön plana çıkmasıyla birlikte önemli bir yükseliş trendi içinde bulunmaktadır. Çeyreklik bazda %10 ve üzerinde değer artışı gösteren bölgeler dikkat çekiyor.
ALTERNATİF GÜZERGÂHLAR: SAPANCA, MARMARAEREĞLİSİ, BURHANİYE VE AYVACIK
İzmir, Muğla ve İstanbul’da değerlerin artmasıyla birlikte müstakil bahçeli ev ihtimalinin hayal olduğunu düşünenler için alternatif bölgeler de bulunuyor. Özellikle İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım kolaylığı açısından ön plana çıkan Balıkesir, Sakarya, Tekirdağ ve Çanakkale’de değer artışı yaşansa da erişilebilirlik açısından fırsatlar sunuyor.
MÜSTAKİL BAHÇELİ EVLER KIYMETE BİNDİ
Gayrimenkul piyasasında pandemi sonrası 1 yıllık süreci mercek altına aldığımızda müstakil bahçeli evlerin piyasaya arzında ciddi bir azalma söz konusu olduğu tespit edilmiştir. Müstakil bahçeli evlere olan talep günden güne artarken mal sahiplerinin satışa gönüllü olmaması değer açısından da önemli bir artış yaşanmasına neden olmaktadır. Yeni yapılan projeler ile gayrimenkul arzlarının artması beklense de ikinci el piyasanın satışa yanaşmaması sektörü etkilemektedir. Ülke genelinde kıyı kesimleri artış gösterirken iç kesimlerde özellikle tam kapanma dönemlerinde memlekete dönüş kısa süreli kaçış anlamına gelmektedir. Özellikle ikincil konut kiralama ve satın alma imkânlarının kısıtlı olması Anadolu kırsallarını da erken hareketlendirmeye başlayabilir.