1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik” ile birlikte günlük ev kiralamada yeni bir dönem başlamış olsa da, birçok kişi yasanın gerekliliklerine uymamaya devam ediyor. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle birlikte turizm konutu belgesi zorunlu hale gelmiş olsa da, belgesiz kiralama yapan emlakçılar arasında yeni bir oyun ortaya çıktı.
Yönetmelikle birlikte günlük kiralık ilanlarda belirgin bir düşüş yaşanırken, özellikle tatil beldelerinde kiralama faaliyetlerinin aynı şekilde devam etmesi dikkat çekiyor. Ancak ilginç bir şekilde, birçok ilan sahibi hala turizm konutu belgesi almadığı gibi, ilanlarda belirtilen fiyatlar da kafa karışıklığına neden oluyor. Bazı ilanlarda günlük kiralama bedelinden 10 katı kadar ücret talep ediliyor.
Örneğin, Antalya’da bir daire sahibi, turizm konutu belgesi almak için başvuruda bulunduğunu ancak sürecin devam ettiğini belirterek, “Odada bir otelde aradığınız her şey mevcut. İlanda fiyat 250 TL ancak bu yıllık ücret. Eğer 5 günlük kiralayacaksanız günlük 1.500 TL. Bunu banka üzerinden ödersiniz, ancak açıklama kısmında lütfen ‘borç ödemesi’ olarak belirtin” dedi.
Erzurum’da bir evin işletmecisi ise, turizm belgesi olmadıklarını söyleyerek, “Burası merkezde, temiz aile apartmanı. Turizm belgesi almadık ama araştırıyoruz. Bir sıkıntı yaşamazsınız. 2 kişi 1.000 TL, 4 kişi 1.500 TL, 6 kişi kalacaksanız da günlük 2 bin TL” şeklinde bilgi verdi.
Bursa merkezdeki bir başka ev sahibi ise, ilan fiyatının 500 TL olduğunu ancak günlük fiyatlarının 2.000 TL olduğunu belirterek, “Bu ev gibi elimizde 10 daire var. Şu anda sömestir tatili. O nedenle talep çok yüksek. Bu hafta için boş ev yok. Haftaya iki dairem müsait. İki yetişkin iki çocuk rahat kalırsınız. Sezonda günlük 2 bin TL. 500 TL sezon dışı fiyatı” şeklinde konuştu.
Farklı bir örnek olarak, Afyonkarahisar’da günlük 250 TL olan bir evin işletmecisi ise, fiyatı ilandan farklı yazdıklarını “gelgel yapmak” için böyle bir ilan verdiklerini belirtti. Turizm belgesi olmadığını ifade eden işletmeci, “Sonuçta burası aile apartmanı. Altta abi üstte abla oturuyor. Kimsenin şikayet edeceği bir durum yok, rahat olabilirsiniz” dedi.
Görünen o ki, yeni düzenleme birçok ilan sahibini belge almak konusunda teşvik etse de, belgesiz kiralama ve fiyat oyunları hala devam ediyor. Konuyla ilgili daha fazla gelişme ve yorumlar bekleniyor.