Yabancılar Ev Almaya Doymadı!

TÜİK Haziran ayı resmi konut satış rakamları raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor ile yabancıların Türkiye’ye olan ilgisinin arttığı görülürken özellikle de Rus vatandaşlarının Antalya’dan yaptıkları alımlar dikkat çekti. Konut satış rakamlarında son durum ne?

Konut satış rakamlarında merakla beklenen Haziran raporu TÜİK tarafından açıklandı. TÜİK Konut Satış İstatistikleri, Haziran 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapor ile Türkiye genelinde yükselen konut fiyatları nedeni ile merakla beklenen konut satış rakamlarında son durum belirlenmiş oldu. 

Yayımlanan rapora göre Türkiye genelinde Haziran ayında toplam 150 bin 509 adet konut satışı yapılırken bir önceki yılın Haziran ayına oranla konut satış rakamı ev fiyatlarında yaşanan yükselişe rağmen yüzde 11,7 oranında artış gösterdi ve 150 bin barajını aşarak 150 bin 509 adet olarak gerçekleşti. 

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA SON DURUM NE?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı satış rakamları raporuna göre Türkiye genelinde 150 bin 509 adet konut satışı yapıldı. Satılan bu konutların 8 bin 630 tanesini yabancılar aldı. Yabancılara konut satışı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 81,8 oranında artış göstermişti. Haziran ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 5,7 olarak gerçekleşti. 

Yapılan bu satış ile 2022 yılının aylık bazda en yüksek satış rakamına ulaşılırken yabancılara konut satışında Ruslar uzun bir süre sonra uzun süre en çok konut alan yabancılar olan İran ve Irak vatandaşlarının üzerine çıkmayı başardı. 

UYRUKLARINA GÖRE YABANCILARA KONUT SATIŞ RAKAMLARI! TÜRKİYE’DEN EN ÇOK EV ALAN YABANCILAR HANGİ ÜLKENİN VATANDAŞI?

Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 3 bin 906 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 2 bin 534 konut satışı ile Antalya ve 428 konut satışı ile Mersin izledi. Rusya ve Ukrayna arasında patlak veren savaşın etkisi ile her iki ülkenin vatandaşları da Türkiye’den ev alımına hız vermişti. 

Temmuz ayında Rus vatandaşları Türkiye’den bin 887 adet konut alarak büyük bir rekora imza atarken İran vatanadaşları uzun bir süre sonra geride kalmış oldu. İran vatandaşlarının Haziran ayında almış oldukları konut sayısı 987 adet ile sınırlı kalırken Irak vatandaşları 807 konut, Çin vatandaşları 377 konut ve Almanya vatandaşları ise 329 adet konut aldı. 

Yukarı