Türk Müteahhitler Ukrayna Krizinden Nasıl Etkilenecek?

Rus ordusu bu sabah Donbas’a askeri operasyon başlatırken yaşanan gelişmeler sonrasında gözler inşaat ve turizm sektörüne çevrildi. Peki, Ukrayna savaşı Türkiye’yi nasıl etkiler?

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ile başlayan savaş sonrasında gözler bir kere daha bölgeye çevrildi. Türkiye’nin hem Rusya hem de Ukrayna ile kurmuş olduğu yakın ekonomik ilişkiler nedeni ile 2 ülke arasında yaşanan savaşın Türk ekonomisine olan etkisi de merak konusu olmuştu. 

Özellikle de Rusya’da Türk müteahhitlerin son derece önemli ve büyük yatırımları bulunurken konu hakkında açıklama Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren tarafından yapıldı. Türkiye’nin hem Rusya hem de Ukrayna ile inşaat ve turizm sektöründe önemli işbirliği olduğunu belirten Eren bu iki ülkede yer alan pazarı korumak için mücadele edeceklerini söyledi. 

TÜRK MÜTEAHHİTLERİN RUSYA’DAKİ PROJELERİ NE OLACAK?

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın ekonomik etkileri merak konusu olurken Türk müteahhitlerin Rusya pazarında yaklaşık 21 milyar dolar değerinde 150 projesi olduğu açıklandı. Ukrayna’da ise Türk müteahhitlerin 3 milyar dolarlık yeni bir proje aldıkları, Ukrayna’nın AB’den aldığı desteklerle beraber altyapı projelerinde Türklerle işbirliği yapmak istediği belirtilmişti. 

TMB Başkanı Eren konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında “Ukrayna’da da son yıllarda ciddi bir proje alışımız başladı. 2019’da 7, 2020’de 10, 2021’de 34 sözleşme imzalamışız. Ukrayna’da 3 milyar dolar değerinde yeni aldığımız, başlayan veya başlayacak projelerimiz var. 1972’den bugüne kadar Ukrayna’da yaptığımız proje tutarı yaklaşık 9 milyar dolar” diyerek hem Rusya hem de Ukrayna ile büyük proje imzaları atıldığını söyledi. 

Enerji maliyetlerinin de artacağını belirten Eren bu nedenle hem yurt dışı hem de yurt içerisinde yapılan projelerde maliyet artışları yaşanabileceğini söyledi. 

Yukarı