TKGM Genel Müdürü uyardı! Oyuna gelmeyin, yapılamaz!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, arsa yatırımı yapmak isteyen kişilere önemli bir uyarıda bulundu. Adlı, vatandaşların oyuna gelmemesi için bu noktaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Koronavirüs salgını sonrasında daha izole bir yaşan tercih eden ve kendi evini yapmak isteyenler arsa satın almaya başladı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, tarım arazilerinde çok fazla sayıda kaçak evler türediğini, bazı uyanık kişilerin tarım arazilerini arsa gibi satışa çıkararak vatandaşları mağdur ettiğini anlattı. Adlı ayrıca, noterdeki sözleşmelere ilişkin kritik bir açıklamada da bulundu.

Arsa satın alacaklara Zeki Adlı’dan kritik uyarı!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü M. Zeki Adlı, konut alım ve satımında son birkaç aydır büyük bir artış olduğunu, pandemi sonrasında metropollerin çevresinde behçe ve villa yapmak üzere arsa alımlarının hız kazandığını ancak bunun tarım arazileri üzerindeki kaçak ev yoğunluğuna yol açtığını söyledi. 

Adlı, bazı uyanık kişilerin tarım arazilerini arsa gibi satarak vatandaşı kandırdığını belirterek tapu müdürlükleri dışında hiçbir şekilde ve yerde gayrimenkul alım satımı yapılamayacağını hatırlattı.

Yabancıya konut satışına son noktayı koydu

Son dönemin en önemli gündem maddelerinden biri olan yabancıya konut satışına değinen Zeki Adlı, parasını cebine koyan herkesin buradan konut alamayacağını, alabilmesi için Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yasaklı olmayan ülkeler arasında yer almak gerektiğini belirtti.

Adlı, Suriyeli gerçek kişilerin Türkiye’den gayrimenkul satın alamayacağını, çünkü yasaklı ülke listesinde olduklarını belirterek, Suriyelilerin yalnızca şirket olarak Türkiye’de yatırım yaparlarsa gayrimenkul satın almalarına izin çıktığını ifade etti. Ayrıca yabancıya satışlarda mülkiyete dair kıstasların da olduğunu, örneğin bir ilçede şahsi mülkiyete konu arazinin yüzde 10’undan fazlasının yabancıya satılamayacağını da hatırlattı. 

Türkiye Tapu sistemi hayata geçiriliyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, Türkiye Tapu adını verdikleri bir proje üzerinde çalıştıklarını, bu sistemin kişiye ve mekana bağlı olmadan bir tapu işleminin Türkiye’nin her yerinden yapılabilmesine olanak tanıyacaklarını söyledi. 

Bunu bir örnek ile açıklayan Adlı, İstanbul ya da Ankara tapu müdürlüklerinde yoğunluk olduğunda Hakkari sistemi boş ise, sistemin işlemleri oradaki memura devredeceğini, böylelikle İstanbul’da 3-4 gün içerisinde yapılacak işin bir ya da iki günde tamamlanabileceğini aktardı. Bu sistem ile tüm tapu müdürlüklerinde dijital arşive geçiş yapıldıktan sonra tapu dairelerinin her yerden erişim sağlanabilecek konuma geleceğini de sözlerine ekledi. 

Yukarı