Suskun fay hatları uyandı!

İzmir Buca’da yaşanan son depremi değerlendiren Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir yaptığı açıklamalar ile korkuttu.

Prof. Sözbilir yaşanan bu son depremin aslında başlayacak olan büyük bir deprem fırtınasının habercisi olabileceğini belirterek uyarılarda bulundu. 

Evinizin zemin durumunu öğrenmek için VIP üye olun

İzmir’de 2020 senesinde yaşanan 6,6 şiddetindeki depremin ardından Buca merkezli olarak yeni meydana gelen depremi değerlendiren Prof. Sözbilir “6.6’lık depremden sonra özellikle Kuşadası Körfezi’nde 5 büyüklüğüne varan çok sayıda deprem oldu. Bu hareket şimdi de daha da kuzeye, Buca’ya kaymış durumda. Buca’daki faylar, Türkiye diri faylar haritasında çizili faylar değil” diyerek binlerce yıldır suskun kalan fayların uyandığını dile getirdi. 

İZMİR DEPREMİ NE ANLAMA GELİYOR?

Yaşanan depremin diğer depremleri de tetikleyerek büyük bir deprem fırtınası yaşanmasına neden olabileceğini belirten Sözbilir, panik yapılmadan gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Fay hatlarının birbirini tetikleyebileceğini hatırlatan Sözbilir “Buca fayının Tuzla fayı ile bağlantısı bulunuyor. Bütün bu yapı, dediğim gibi bir çiçek yapısını andıran şekilde gelişmiş durumda. Tuzla fayının 7 büyüklüğünde bir deprem üretebildiğini biliyoruz.

Bu depreminde yakın bir zamanda olması beklenmiyor. Ancak biz toplum olarak depreme hazırlıklı olmalıyız. Bunun için toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bunun için yapılması gereken çalışmalar var. Onlardan birini 12 Kasım’da ülke olarak AFAD tarafından düzenlenecek olan tatbikatta gerçekleştireceğiz. Deprem öncesi, sırası ve sonrasında ne yapmamız gerektiğini anlamış olacağız” diyerek panik yapılacak bir durum olmadığını sadece oluşacak depreme karşı riskli yapı stokunun yenilenmesi ve devletin tüm kurumlarının depreme hazır tutulması gerektiğini söyledi. 

Yukarı