Ocak Ayında Türkiye Genelinde Konut Satışları Düştü

Growth in real estate price market

Türkiye genelinde konut satış istatistikleri açıklandı. Buna göre, Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre konut satışlarında yüzde 17,8’lik bir azalma yaşandı. Toplamda 80 bin 308 konut satışı gerçekleşirken, İstanbul bu satışların yüzde 16,7’sini oluşturarak en yüksek paya sahip oldu. İstanbul’u, sırasıyla Ankara ve Antalya izledi. En az konut satışının gerçekleştiği iller ise Ardahan, Hakkari ve Bayburt oldu.

Öte yandan, ipotekli konut satışları da Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 63,5 azalarak 5 bin 915 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 7,4 olarak kaydedildi. İlk el konut satışlarında da yüzde 8,2’lik bir azalma görülerek toplamda 25 bin 263 konut satıldı.

İkinci el konut satışlarında ise yüzde 21,6’lık bir düşüş yaşandı ve toplamda 55 bin 45 konut el değiştirdi. Yabancılara yapılan konut satışları da Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 50,5 azalarak 2 bin 61’e geriledi. Bu satışların yüzde 2,6’sı ise yabancılara yapıldı. Antalya, yabancılar için en fazla tercih edilen il oldu.

Ocak ayında Rusya Federasyonu vatandaşlarının Türkiye’den 555 konut satın aldığı belirtilirken, onları sırasıyla İran, Ukrayna, Irak ve Kazakistan vatandaşlarının takip ettiği ifade edildi.

Yukarı