Murat Kurum’dan kentsel dönüşüm vurgusu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bugün Esenler Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından yapılan Kentsel Dönüşüm Sempozyumu’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konut fiyatlarına dair değerlendirmelerde bulundu.

TOKİ sosyal konut projesine değinen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Konut fiyatlarında normalin üzerinde artışlar gözlemledik. Buna da müdahale ettik. Biz Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini bu yüzden yapıyoruz. Bizim projemizle beraber hem konut fiyatlarındaki artış durdu aşağı gelmeye başladı hem de kira fiyatlarında yükselişler törpülendi. Bu projelerimizi kararlılıkla devam ettireceğiz. TOKİ sosyal konutlarında inşaatlar düştükçe konut fiyatlarında düşüşler olacak.” dedi.

3 MİLYON KONUT DÖNÜŞTÜ

Kentsel dönüşüm hakkında da konuşlan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Türkiye’de kentsel dönüşümün tarihi çok eski değil. Özellikle son 20 yılda önemli çalışmalar yapıldı. Dönüştürdüğümüz riskli yapılar, ürettiğimiz sosyal konutlar ve etkin bir kimlik kazandırdığımız yapı denetim mekanizması ile vatandaşlarımıza güvenli yaşam alanları sağlamak için önemli mesafeler kat ettik. Türkiye genelinde 3 milyon konutun dönüşümünü sağladık.” ifadelerini kullandı.

BELEDİYELERE DEPREM ELEŞTİRİSİ

Kentsel dönüşüm için gerekli hassasiyetin gösterilmesi çağrısı yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Kentsel dönüşümü siyaset üstü gördüklerini söyleyenlerin bütçelerde depreme ayrılan payları azalttıklarını görüyoruz. Bu konuda herkes sorumluluğunu yeniden hatırlamalıdır. İnsanımıza karşı bu boynumuzun borcudur. Aksi takdirde bunun acı sonucunu milletimiz görecektir. Bu mesele milli güvenlik meselesidir. İstanbul’da bir deprem olduğunda Türkiye ekonomisi sarsılır. Binlerce kardeşimizi kaybedebileceğimiz bir depremi bekliyoruz. Bunun etkisini en düşük seviyeye düşürmek zorundayız ve belediyeler de artık sorumluluk almalıdır.” şeklinde konuştu.

PLANLI ŞEHİRLEŞMENİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ KANAL İSTANBUL’DA OLACAK

Türkiye’nin kentsel dönüşüm çalışmalarına dair açıklamalar da yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Şehirlerimizdeki çarpık yapılaşmayı ve gecekondulaşmayı kaldırıyoruz. Yeni yerleşim alanlarını planlayarak nüfus yoğunluğu olan alanların üzerinden yük alıyoruz. Esenler’de dünyanın en büyük akıllı şehri kuruluyor. Burada 2 bin konutun inşasını tamamladık. Kanal İstanbul ile de bir yerleşim alanı kuracağız. Orası planlı şehirleşmenin en güzel örneği olacak. Ürettiğimiz tüm konutları en uygun ödeme koşullarıyla vatandaşlarımıza teslim ediyoruz.” dedi.

Yukarı